Ελεγκτής του ΕΦΚΑ περιγράφει επεισόδιο με επιχειρηματία στη Χαλκιδική – «Φώναζε ”φέρτε την καραμπίνα”»

Κοινοποίηση:
efka001

Τα όσα έζησε κατά την διάρκεια ελέγχου σε επιχείρηση στην Χαλκιδική περιγράφει μια εκ των ελεγκτών του ΕΦΚΑ. Η ελέγκτρια ανέφερε ότι το περασμένο Σάββατο που επισκέφθηκε για έλεγχο με συναδέλφους της την επιχείρηση πλυντηρίων αντιμετώπισε ακραία βία από τον ιδιοκτήτη.

«Φέρτε την καραμπίνα», φώναζε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πλυντηρίων στην Χαλκιδική κυνηγώντας τους τρεις ελεγκτές του ΕΦΚΑ που είχαν δεχτεί ανώνυμη καταγγελία περί ανασφάλιστων εργαζομένων.

«Ειδοποιηθήκαμε από το αστυνομικό τμήμα για την καταγγελία και μάλιστα επειδή η επιχείρηση ήταν πραγματικά στη… μέση του πουθενά, ούτε με GPS δεν ήταν δυνατό να βρεθεί, αυτός που έκανε την καταγγελία είχε αφήσει λεπτομέρειες που βρίσκεται ο χώρος ο οποίος εάν δεν ήξερες, ήταν αδύνατον να τον βρεις» είπε η ελεγκτής του ΕΦΚΑ που μαζί με δύο συναδέλφους της καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα προπηλακισμού και βίας από τον επιχειρηματία.

«Ήταν δύσκολο να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούσαν αγγλικά, δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε, δεν μπορούσαν να γράψουν το όνομά τους σε λατινικό αλφάβητο. Ήταν χάος», λέει η ελεγκτής αφού στην επιχείρηση τα περίπου 20 άτομα που εργάζονταν ήταν όλοι τους αλλοδαποί, κυρίως Πακιστανοί, Βούλγαροι και Αλβανοί.

Ο έλεγχος κράτησε περίπου 40 λεπτά και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού τελικά ο επιχειρηματίας όπως καταγγέλλουν τους πέταξε στην κυριολεξία από το γραφείο του ρίχνοντας τους από ένα πλατύσκαλο με σχετικό ύψος. «Είχε σκίσει το πουκάμισο του ενός συναδέλφου, έσπασε τα γυαλιά του άλλου, ενώ εγώ βρέθηκα με μώλωπες στο ένα μου μάτι. Ευτυχώς πέσαμε πάνω σε σεντόνια αλλιώς δεν ξέρω τι θα είχε γίνει» είπε η ελεγκτής.

Αμέσως μετά ο επιχειρηματίας άρχισε να φωνάζει «φέρτε την καραμπίνα, φέρτε την καραμπίνα». «Έψαχνε να βρει την καραμπίνα και φοβήθηκα ότι θα μας πυροβολήσει. Όπως καταλαβαίνετε, φοβηθήκαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως λέει την ώρα που έντρομοι οι τρεις ελεγκτές βγήκαν από το κτίριο και πήγαν προς το αυτοκίνητό τους είδαν έκπληκτοι έναν υπάλληλο της επιχείρησης να προσπαθεί να ξεφουσκώσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους για να μην μπορέσουν να φύγουν.

Κατάφεραν τελικά να φύγουν και στην συνέχεια πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουν το βίαιο περιστατικό αλλά και στο κέντρο υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες.

«Έχουν σημειωθεί άλλα τέσσερα περιστατικά αλλά το δικό μας ήταν πρωτόγνωρο. Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και απλά κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία είναι να ελέγχουμε τις επιχειρήσεις», είπε η ελεγκτής.

Τι λέει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης 

Ο ιδιοκτήτης του βιομηχανικού πλυντηρίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περιέγραψε, τα όσα έγιναν από τη δική του οπτική γωνία. Αρνείται ότι έσπρωξε τους ελεγκτές, αφήνει υπονοούμενα για τα πραγματικά κίνητρά τους και υποστηρίζει πως είναι καθόλα νόμιμος.

“Έχω 22 ασφαλισμένους υπαλλήλους και προκαλώ όποιον θέλει να έρθει να με ελέγξει. Είναι δυνατόν να πληρώνω ασφάλεια για 22 ανθρώπους και να αφήσω δύο ανασφάλιστους; Δηλαδή, να πληρώνω τόσα χρήματα το μήνα για τους 22 και για να γλιτώσω από ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δίνω κάθε μήνα στο ΙΚΑ να ζω με το φόβο πιθανού ελέγχου και προστίμου;” λέει και συνεχίζει…

Θεώρησα ότι ήθελαν κάποιο δωράκι»

“Μπήκαν στην επιχείρησή μου και άρχισαν να περπατούν δεξιά και αριστερά και να ρωτούν έναν, έναν τους υπαλλήλους. Ρωτούσαν τα ονόματά τους και τους ζητούσαν κάποια χαρτιά. Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν τους ίδιους, αφού ξεχνούσαν ποιους είχαν ήδη ελέγξει, με αποτέλεσμα να μείνουν πάνω από δυο ώρες στους χώρους εργασίας και να παρακωλύουν τη δουλειά.

Έχω ποινική ρήτρα από τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζομαι και πρέπει να παραδίδω τα κλινοσκεπάσματα στην ώρα τους. Κάποια στιγμή μου είπαν πως κάποιοι υπάλληλοι έφυγαν, πως βρήκαν τρεις υπαλλήλους ανασφάλιστους, όχι δύο, όπως λένε τώρα, αλλά τρεις. Και πρόσθεσαν ότι θα αναφέρουν δύο ανασφάλιστους για να έχω ευνοϊκότερη μεταχείριση. Όταν το άκουσα αυτό, θεώρησα ότι θα μου ζητούσαν κάποιο… “δωράκι”.

«Δεν τους έσπρωξα – Μόνοι τους έπεσαν»

Ήμουν φορτισμένος γιατί βρίσκονταν για ώρες στην επιχείρησή μου και απασχολούσαν τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η δουλειά. Χτύπησα με δύναμη το χέρι στο τραπέζι. Αυτοί ξαφνιάστηκαν και πανικοβλήθηκαν. Η γυναίκα μπερδεύτηκε σε κάτι σεντόνια και έπεσε από όσο ύψος έχουν δυο σκαλιά. Ελάτε να δείτε το σημείο… Δυο σκαλιά είναι από 17 εκατοστά ύψος το καθένα έχει.

Αν έπεφταν από ενάμισι μέτρο θα είχαν σπάσει κάτι. Η γυναίκα ελεγκτής πήγε στο Κέντρο Υγείας και αυτή έβαλε το κολάρο. Καλλάρο επειδή έπεσε από δύο σκαλιά; Θέατρο… Τίποτα δεν έπαθαν. Οι άλλοι έπεσαν ο ένας απάνω στον άλλον. Εγώ δεν άγγιξα κανέναν, ούτε απείλησα με καραμπίνα.

Μόνο το χέρι στο γραφείο χτύπησα, δυνατά. Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να χτυπάω ανθρώπους” μας λέει και προσθέτει ότι θα κινηθεί και αυτός νομικά για να βρει το δίκιο του, τονίζοντας ότι λυπάται που στην καρδιά του καλοκαιριού, τους μήνες που έχει την περισσότερη δουλειά από όλο το χρόνο, θα αναγκαστεί να τρέχει για να αποδείξει την αθωότητά του.

«Έχω φτιάξει με αίμα την επιχείρησή μου»“Έχω 17 χρόνια αυτήν την επιχείρηση και την έχω φτιάξει με αίμα. Δουλεύω από 24 χρονών, μέρα νύχτα, δεν έχω πάει πουθενά όλα αυτά τα χρόνια.Μπήκαν στην επιχείρησή μου σαν να έκρυβα χασίς μέσα σε αυτήν.

Δεν φοβάμαι και δεν κρύβομαι από κανέναν. Όταν έχω άδικο έχω μάθει να σκύβω το κεφάλι, αλλά όταν έχω δίκιο το σηκώνω. Όλα έγιναν μπροστά σε τόσους ανθρώπους. Ήταν η γυναίκα μου εκεί και όλο το προσωπικό. Δεν λέω ψέματα, δεν χειροδίκησα, απλώς νευρίασα”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: