Ελιά: Μένει πίσω η συγκομιδή – Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Κοινοποίηση:
ΕΛΙΑ

Η έλλειψη εργατών γης αλλά και η ανοβρία σε διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όπως στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν τη λήξη της συγκομιδής της πράσινης ελιάς «Χαλκιδικής», σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα, που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

Την ίδια στιγμή, η συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Κονσερβολιά» έχει επίσης επιβραδυνθεί με βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταμένεη ανομβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Εκτιμάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόμη συγκομιστεί.

«Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει η ΔΟΕΠΕΛ, τονίζοντας ότι η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όμως η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης. 

Συσκέψεις για καταγραφή των αναγκών

Η έλλειψη εργατικών χεριών «καίει» τους αγρότες και ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν τη συγκομιδή.

Για τον λόγο αυτό, αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφονται οι αυξημένες ανάγκες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες που θα καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης.

Οι αυξημένες και συνεχείς ανάγκες για εργασίες γης οδήγησαν τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ζητήσουν από τα συναρμόδια υπουργεία, αύξηση των εργατών για την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη συγκομιδή και παραγωγή των προϊόντων τους.

Ασιατικό και Ουκρανικό ενδιαφέρον

Σε συζητήσεις βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35.000 εργάτες γης από το Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, υπήρξε ένα πρώτο ενδιαφέρον από πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την Ουκρανία. Η βασική όμως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι η εξεύρεση οικίας με νόμιμο μισθωτήριο, καθώς το κόστος στέγασης καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και απευθύνεται αποκλειστικά σε πολίτες που τελούν υπό το καθεστώς πρόσφυγα. Για τον λόγο αυτό ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν τη δυνατότητα να προβούν νόμιμη μίσθωση του διαθέσιμου ακινήτου να επικοινωνήσουν άμεσα με τα γραφεία του Συλλόγου, μιας και στην περιοχή υπάρχει -εκτός των άλλων- και σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα. 

Παράταση για μετάκληση

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργάτες γης, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία αρχικά έληγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες, παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να αιτηθούν μετάκληση για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3  μήνες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οι Γερμανοί “φίλοι”μας, 15 μέρες του τρέχοντος μηνός έχουν την γιορτή της πατάτας!!!, η οποία παρέμεινε, διότι σε παλαιότερες εποχές, τα σχολεία κλείναν και μικροί -μεγάλοι πήγαιναν για να μαζέψουν τις πατάτες από το χωράφι.
    Γιατί να μην καθιερώσουμε την “Γιορτή της Ελιάς”, στην στην χώρα μας και όλοι οι μαθητές, Γυμνασίων-Λυκείων, έναντι κάποιας αμοιβής, να πάνε στο χωράφι της περιοχής τους, το δικό τους ή του γείτονά τους και να μαζέψουν τις ελιές τους. Θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να δικαιολογήσει απουσίες 10 ημερών για λιομάζομα. Και μην μου πείτε ότι τα παιδιά έχουν διάβασμα: αυτό ισχύει μόνον για ένα 10%(και πολύ λέω). Έτσι και θα μάθουν πως είναι οι χειρονακτικές εργασίες, και δεν θα έχουμε ανάγκη αλλοδαπών.

  2. Βαλτε λαθροπιθηκια επιστρατευτε τα κι οποιος φαει το λαδι…. την εκατσε τη βαρκα! Ρε που ζουμε ρε? ??!!!

Comments are closed.