Όταν η σημερινή βασίλισσα της Αγγλίας γεννήθηκε είχε πολύ λίγες πιθανότητες να ανέλθει στο θρόνο καθώς ο πατέρας της Γεώργιος ΣΤ’ ήταν ο μικρότερος γιος του βασιλιά Γεώργιου Ε και διάδοχος ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του. Άρα ήταν πολύ μακριά στην σειρά διαδοχής.
Παρόλα αυτά η ανατροφή της είχε κάποιες ιδιαιτερότητες. Τα πρώτα δέκα χρόνια της η Ελισάβετ μεγάλωσε σε ένα σπίτι στο Πικαντίλι. Ήταν άνετο, χωρίς ωστόσο να έχει τις πολυτέλειες του παλατιού, κάτι που μάλλον δεν ενοχλούσε την οικογένειά της. Εκεί η πριγκίπισσα διδάχθηκε να διαβάζει από τη μητέρα της. Μέχρι την ηλικία των επτά ετών, η μόρφωσή της περιοριζόταν στην ανάγνωση και τη γραφή. Σχολείο δεν πήγε ποτέ, ολοκλήρωσε όμως την εκπαίδευση της με κατ’οίκον διδασκαλία.
Τα μαθήματα διαρκούσαν μόνο μιάμιση ώρα, από τις 9.30 μέχρι τις 11 ενώ το υπόλοιπο της ημέρας ήταν αφιερωμένο σε υπαίθρια παιχνίδια, χορό και τραγούδι. Παράλληλα μάθαινε γερμανικά και γαλλικά. Αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν πια γνώριζε ότι είναι η διάδοχος. Η μόρφωσή της περιορίστηκε στη μελέτη του συντάγματος. Η Ελισάβετ και η αδερφή της Μαργαρίτα ήταν τα τελευταία μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκπαιδεύτηκαν αποκλειστικά στο σπίτι.
Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, Κάρολος, έγινε ο πρώτος διάδοχος του θρόνου που πήγε σε σχολείο, φοίτησε σε πανεπιστήμιο και πήρε πτυχίο. Όσον αφορά στις νεότερες γενιές της βασιλικής οικογένειας, αν η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, γίνει βασίλισσα, θα είναι η πρώτη στην Αγγλία με πτυχίο κολεγίου….
Το 1936 ο θείος και βασιλιάς της Ελισάβετ, Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Γουίλις Σίμπσον. Έτσι ο πατέρας της, Γεώργιος ΣΤ’ έγινε βασιλιάς και η 10χρονη τότε Ελισάβετ η διάδοχος του. Από τότε η νεαρή πριγκίπισσα εκπαιδεύτηκε στη συνταγματική ιστορία και το δίκαιο από τον αντιπρύτανη του Κολλεγίου Ίτον, Χένρυ Μάρτιν.
Έκανε μαθήματα θρησκευτικών με τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι. Η επιρροή της βαθιά θρησκευόμενης μητέρας της, επηρέασε και την ίδια που εκκλησιάζεται τακτικά. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ η Ελισάβετ ΙΙ δεν είναι η βασίλισσα που έλαβε την περισσότερη παιδεία. Η βασίλισσα με την ευρύτερη παιδεία ήταν ίσως η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, που μάθαινε Λατινικά από την ηλικία των πέντε χρονών, αναφέρουν δημοσιεύματα. Ο ιστορικός David Starkey είχε επικρίνει την βασίλισσα Ελίζαμπεθ ΙΙ, τη γνωστή «μας» Ελισάβετ, για την έλλειψη «σοβαρής εκπαίδευσης».
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι υπήρξε θύμα της γαλαζοαίματης πρακτικής, που δεν εκπαίδευε τα κορίτσια και τα αγόρια λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση, που στην περίπτωση της Βρετανίας, ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Η Ελισάβετ γρήγορα διαπίστωσε την αδυναμία της και αφού έγινε βασίλισσα, συμπλήρωσε τα κενά της με μαθήματα γενικής παιδείας. Φυσικά κατ΄ οίκον, που πλέον ήταν το παλάτι. Αν και ποτέ δεν έφθασε το επίπεδο έστω ενός μέτριου απόφοιτου του Κέμπριτζ, η συμβολή της στην παιδεία της βασιλικής οικογένειας ήταν καθοριστική. Ήταν η πρώτη βασίλισσα που έστειλε κανονικά τα παιδιά της σχολείο και τερμάτισε την παράδοση της μη εκπαίδευσης. Ειδικά ο Κάρολος με απαίτηση του Φιλίππου, πήγε γυμνάσιο στο σκληροτράχηλο σχολείο του Γκόρντονστουν, μαζί με παιδιά της εργατικής τάξης….
Εύκολα ονόματα είχαν οι βασιλιάδες: Γεώργιος1, Γεώργιος 2, Γεώργιος 3 κ.λ.π., Ελισάβετ 1 Ελισάβετ 2, αποκλείεται να τα ξέχναγες και να τους έλεγες με άλλο όνομα, αφού δεν είχαν κι επώνυμο!!! Ένας Εδουάρδος…που μπηκε σφήνα, ευτυχώς παραιτήθηκε!