Ελλάς το Μεγαλείο σου: «Διαζύγιο» για λόγους… εφορίας – Πότε συμφέρουν οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Κοινοποίηση:
gamos_0

Αλλη μία αλλαγή έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Πρόκειται για το λεγόμενο «φορολογικό διαζύγιο», τη δυνατότητα, δηλαδή, υποβολής χωριστών δηλώσεων εφόσον το επιθυμεί το ζευγάρι.

Η συγκεκριμένη συζήτηση άνοιξε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο, για μία συγκεκριμένη περίπτωση, απεφάνθη ότι αν δεν συντρέχει προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, το ζευγάρι μπορεί να υποβάλλει χωριστές δηλώσεις.

Για να γίνει αυτό, θα αρκεί μια δήλωση στην φορολογική αρχή. Προβλέπεται επίσης ότι με τις χωριστές δηλώσεις, το βασικό οικογενειακό τεκμήριο διαβίωσης των 5000 ευρώ γίνεται 3000 για κάθε ένα σύζυγο ενώ τα υπόλοιπα τεκμήρια (κινητή και ακίνητη περιουσία) μοιράζεται και υπολογίζεται ανάλογα με το ποσοστό κτήσης.

Τι προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή:

  • Από το 2019: Παντρεμένα ζευγάρια, προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά, υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις
  • Θα εκδίδεται: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον σύζυγο και τη σύζυγο
  • Θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα: Στην ΑΑΔΕ έως 28 Φεβρουαρίου κάθε έτους

Πότε συμφέρουν οι χωριστές δηλώσεις

Η πρώτη περίπτωση που συμφέρει η χωριστή δήλωση είναι όταν ο ένας σύζυγος έχει οφειλές στην εφορία και ο άλλος έχει επιστροφή φόρου. Όταν το ζευγάρι υποβάλλει κοινή δήλωση, το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τις οφειλές, ενώ με τις χωριστές δηλώσεις οι οφειλές του ενός μπορούν να ρυθμιστούν και να πληρωθούν σταδιακά με την επιστροφή φόρου του δευτέρου. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει μεγάλη ληξιπρόθεσμη οφειλή θα πρέπει να διαχωριστούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους οι σύζυγοι είναι συνδικαιούχοι ώστε να αποφευχθεί η κατάσχεση.

Η δεύτερη περίπτωση που το μέτρο διευκολύνει είναι στα ζευγάρια που βρίσκονται σε διάσταση ή σε διαδικασία διαζυγίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καθένας θα μπορεί με βάση τα ατομικά του εισοδήματα να διεκδικήσει επιδόματα και λοιπές παροχές.

Τα μειονεκτήματα

Το μεγάλο μειονέκτημα αφορά κυρίως τα τεκμήρια διαβίωσης. Αν σε ένα αντρόγυνο ένας από τους δύο βαρύνεται με τεκμήρια (ακίνητα, ΙΧ) αλλά δεν έχει εισόδημα και ο άλλος έχει εισοδήματα, τα τεκμήρια καλύπτονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Σε περίπτωση χωριστής δήλωσης, αυτός που δεν έχει εισοδήματα μπορεί να φορολογηθεί σαν να έχει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ με προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο χρόνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: