Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες.
Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική παράμετρο για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του άσθματος.
Ελληνίδα ερευνήτρια βρήκε ότι ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής μπορεί να καταπολεμήσει το άσθμα και να θεραπεύσει την έξαρση των συμπτωμάτων.
Μετά από έρευνες βρέθηκε ότι μια τροφή δρα προστατευτικά όσον αφορά τις κρίσεις του άσθματος.
Η κλινική μελέτη έγινε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάλιστα αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Human Nutrition and Dietetics» και έδειξε ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ, κλινική διαιτολόγος, ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τόνισε ότι τα ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες, ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις άσθματος στα παιδιά.
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών με ελαφριά συμπτώματα άσθματος. Οι ερευνητές από Ελλάδα, την Ιταλία και Αυστραλία τα χώρισαν σε δυο ομάδες. Η μία ομάδα ακολούθησε μια συμβατική διατροφή και η άλλη ομάδα κατανάλωνε δύο γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για έξι μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες.
Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν «βόμβες» θρεπτικών συστατικών και κυρίως ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπραΰνει τη βρογχική φλεγμονή, ένα σύνηθες σύμπτωμα του άσθματος.
Σημειώνεται ότι ένα στα 10 παιδιά στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα με αποτέλεσμα να έχουν πάντα μαζί τους τα εισπνεόμενα, κυρίως κορτικοστεροειδή, φάρμακα.