Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου: Xαιρετίζουμε τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων αλλά περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή της…

Κοινοποίηση:
nosokomeia-giatroi

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, και οι οικογένειές τους, την αποφαση του υπουργείου Υγείας να χορηγήσει με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακα που λαμβάνονται απο τους καρκινοπαθείς για τις επιπλοκές της ασθένειάς τους ή για τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, χαιρετίζοντας ωστόσο την απόφαση του Υπουργείου Υγείας καθώς πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, το οποίο είχε επανειλημμένα τεθεί στο υπουργείο.

“Αναμένουμε την εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα σχετικά με τον κατάλογο των φαρμάκων που θα ενταχθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς κατά το παρελθόν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, έχει αποστείλει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως” αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

Ωστόσο, επισημαίνουν πως έχουν εξαγγελθεί και άλλες θετικές αποφάσεις απο το υπουργείο Υγείας, οι οποίες όμως δεν υλοποιούνται ακριβώς -ή και καθόλου- με τον τρόπο που εξαγγέλλονται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά.

Υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά ότι “ενώ εδώ και 3 μήνες, έχει ληφθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX και παρά τις υπενθυμίσεις και τις επιστολές που έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης και δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη για την αποζημίωση της δαπάνης”.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει ήδη τον Ιούλιο 2017 στην άμεση έκδοση ΚΥΑ και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συναντογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, “αναγκάζει” τις ασθενείς να κάνουν ιδιωτικά την εξέταση δηλ. να καταβάλουν εξ ιδίων την αξία της, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ, και να καταθέτουν στη συνέχεια τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνον όσες ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες το κόστος της εξέτασης υποβάλλονται σε αυτή, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι τελικά θα αποζημιωθεί η δαπάνη που πραγματοποίησαν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παραστατικά.

Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις γονιδιακές εξετάσειςBRACA1 &BRACA2. “Μετά την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. Αριθμ. Γ2(δ)/οικ.61919 για την κοστολόγηση των ογκολογικών βιοδεικτών ΒRCA1 και ΒRCA2, αναμέναμε την άμεση ένταξη τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την αποζημίωση τους. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα καθυστερεί η έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής απόφασηςπροκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ” αναφέρει η ΕΛΛΟΚ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: