Η δοκιμή-«ορόσημο» του κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου
Σε μια δοκιμή-ορόσημο για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο προχώρησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου και του Royal Marsden NHS Foundation Trust. Ένα κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων είναι πιθανό να αποτελέσει τη νέα αντικαρκινική θεραπεία η οποία εφαρμόστηκε σε ασθενείς που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου αλλά σώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων.
Ένας ασθενής, ο οποίος αναμενόταν να πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, δήλωσε στον Guardian για την «εκπληκτική» στιγμή που οι νοσοκόμες του τηλεφώνησαν εβδομάδες μετά την ένταξή του στη μελέτη για να του πουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί εντελώς». Ο 77χρονος είναι πλέον απαλλαγμένος από τον καρκίνο και την περασμένη εβδομάδα πήγε κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ετοιμοθάνατους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Σε ορισμένους, ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να μένουν έκπληκτοι που δεν βρήκαν κανένα ανιχνεύσιμο σημάδι της νόσου.
Ο συνδυασμός των δύο ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό νέο όπλο κατά πολλών μορφών προχωρημένου καρκίνου, πιστεύουν οι ειδικοί. Αποτελέσματα από άλλες δοκιμές του συνδυασμού φαρμάκων έχουν προηγουμένως υποδηλώσει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου σε τελικό στάδιο.
Λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία
Εκτός από την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων πιθανοτήτων επιβίωσης των ασθενών, δήλωσαν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η συνήθης θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ετοιμοθάνατοι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ήταν πρώιμα και όχι σημαντικά στατιστικά , αλλά εξακολουθούσαν να έχουν «κλινικό νόημα», δήλωσε το ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερες παρενέργειες.
«Πρόκειται για ελπιδοφόρα αποτελέσματα», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος του ICR. «Οι ανοσοθεραπείες είναι πιο ήπιες, πιο έξυπνες θεραπείες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς».
απορω αυτα δεν τα ξερουν οι ογκολογοι στο ΥΓΕΙΑ..κλαιω δηλαδη το παιδι μου περσι μπορουσε να σωθει