Εμβολιασμένο ζευγάρι “έφαγε πόρτα” σε αεροπλάνο επειδή έκανε το AstraZeneca της Ινδίας

Κοινοποίηση:
φφφφ

Την… ατυχία να εμβολιαστεί με σκεύασμα της AstraZeneca είχε ένα ζευγάρι από τη Βρετανία. Ειδικότερα, ο 64χρονος Στιβ Χάρντι και η 63χρονη σύζυγός του Γκλέντα, την Παρασκευή θέλησαν να ταξιδέψουν στη Μάλτα όπου βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο ο γιος τους.

Όμως το ζευγάρι κατήγγειλε στην Telegraph ότι αφίχθη στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, για να αναχωρήσει με πτήση της TUI για τη Μάλτα, πριν την επιβίβαση οι υπάλληλοι του ταξιδιωτικού οργανισμού ανακοίνωσαν στο ζευγάρι πως δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει καθώς, αν και πλήρως εμβολιασμένο από τον Μάρτιο, είχε κάνει εμβόλιο της AstraZeneca, που είχε παρασκευαστεί στην Ινδία και δεν έχει την έγκριση του EMA.

Ο Στιβ Χάρντι δήλωσε: «Όταν εμβολιαστήκαμε κάναμε ένα εμβόλιο, μας ζητήθηκε να εμβολιαστούμε, έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις. Δεν γνωρίζαμε ποιο εμβόλιο κάναμε. Εμπιστεύτηκαμε την κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει πως δεν κυκλοφορούσαν ινδικά εμβόλια στη χώρα. Αυτό, προφανώς, είναι ένα ψέμα, αφού φαίνεται στην σελίδα μας (στο πιστοποιητικό εμβολιασμού). Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να δούμε τον γιο μας. Έχουμε περάσει τόσα και τώρα αυτό. Ήταν σκέτη απογοήτευση… τι υποτίθεται πώς πρέπει να κάνουμε;».

Σύμφωνα με τον Στιβ Χάρντι αυτή ήταν η τέταρτη απόπειρα του ζεύγους για να ταξιδέψει στη Μάλτα, αφού στο παρελθόν το ταξίδι τους είχε ακυρωθεί τρεις φορές εξαιτίας του λοκντάουν.

Το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει παρασκευαστεί στην Ινδία έχει την έγκριση του ΠΟΥ

Αν και το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει παρασκευαστεί στην Ινδία από το «Serum Institute of India», δεν έχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα, έχει λάβει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τον ΕΜΑ και η Μάλτα δεν περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν, ήδη, συμφωνήσει να κάνουν το εμβόλιο αποδεκτό.

Πάντως, μετά την έκταση που έλαβε το συμβάν από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς μίλησε στην εκπομπή BBC Breakfast και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα λύσει την «παρεξήγηση» με τις Αρχές της Μάλτας. Λίγο αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω Twitter:

«Οι Αρχές στη Μάλτα έχουν τροποποιήσει την ταξιδιωτική τους οδηγία έτσι ώστε όποιος έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο (ανεξάρτητα από την τοποθεσία παρασκευής του) έχει την δυνατότητα να ταξιδέψει χωρίς να τον γυρίσουν πίσω – με όλα τα εμβόλια να έχουν περάσει από αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας και ποιότητας». Υπολογίζεται πως πέντε εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κάνει μέχρι σήμερα το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει παρασκευαστεί στην Ινδία, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό δεν έχει, προς το παρόν, την έγκριση του ΕΜΑ. Το Εμβόλιο έχει λάβει την έγκριση από την αρμόδια αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: