Εμβόλιο über alles: Η Γερμανία «σαρώνει» τα εμβόλια, η ΕΕ τα έχει χαμένα και η Ελλάδα «δε βιάζεται»

Κοινοποίηση:
embolio-koronoios-pfizer

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει εκδώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία το κάθε κράτος μέλος απαγορεύεται να προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με κράτη και εταιρίες για το εμβόλιο, μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ παραβιάζουν τον κοινό κανόνα, αφήνοντας τις εξαγγελίες της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για κεντρική κατανομή των δόσεων αναλογικά με τον πληθυσμό των κρατών μελών.

Η Κομισιόν, παρά τις αρχικές διαψεύσεις και την επιμονή στη «νομικά δεσμευτική» συμφωνία για κεντρική διαχείριση και διανομή των εμβολίων, δείχνει επί του παρόντος να τα έχει χαμένα.

Η Γερμανία των 83 εκατ. κατοίκων πρωτοστατεί, παραδεχόμενη πλέον την Παρασκευή διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Hanno Kautz, πως εξασφάλισε, πέραν του μεριδίου του από την κοινοτική παραγγελία (64 εκατ. δόσεις), επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια με διμερή συμφωνία με την Pfizer/Biontech και 20 εκατ. εμβόλια από τη γερμανική Curevac.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Γερμανία ετοιμάζεται να παραλάβει και επιπλέον δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν έχουν διεκδικήσει στο σύνολό του το ποσοστό των εμβολίων της αμερικανικής εταιρίας που τους αναλογεί βάσει της κοινοτικής συμφωνίας.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα λάβει 1,8 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, ενώ σύμφωνα με την κοινοτική κατανομή θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 2 εκατ. δόσεις, επισημαίνει το Politico.

Την ίδια ώρα η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για διμερή συμφωνία εξαγοράς εμβολίων της Pfizer, επιπρόσθετα αυτών που λαμβάνει ως αναλογία από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Τις διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η Ουγγαρία, έχει ήδη λάβει 6.000 δόσεις από το εμβόλιο SputnikV από τη Ρωσία, κατόπιν διμερούς συμφωνίας, ωστόσο παραμένει άγνωστο ακόμα εάν θα υπάρξει μαζική εξαγορά εμβολίων από τη Μόσχα.

Στις ελληνικές καλένδες η ανοσία ως το καλοκαίρι

Στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής έχει λάβει σχεδόν 100.000 δόσεις από την Pfizer, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για 2.100.000 εμβολιασμούς το μήνα αντικαταστάθηκε και επίσημα με το πλάνο για 5.000 ως 8.000 τη μέρα, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαμηλώνει δραματικά τον πήχη και τις προσδοκίες, εκτιμώντας πως η διαδικασία «προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς» και πως «δεν χρειάζεται να επιταχύνουμε περισσότερο, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι στιγμής είναι μόλις δύο».

Σε 13 μέρες, από τις 28 Δεκεμβρίου που εκκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού, παράλληλα με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 40.163 άτομα.

Με τον ρυθμό αυτόν πάντως, ακόμα και στο σενάριο που η Ελλάδα παραλάβει και ρίξει στη μάχη και τα εμβόλια άλλων εταιριών, ο αρχικός διακηρυγμένος στόχος για εμβολιασμό του 70% της κοινότητας ως το καλοκαίρι φαντάζει ουτοπικός. Χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σημείωσε πως «δεν πιάνουμε την ανοσία εντός του 2021».

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα φαίνεται να παραμένει προσηλωμένη στο κενό γράμμα της κοινοτικής οδηγίας για απαγόρευση παράλληλων διμερών διαπραγματεύσεων για προμήθεια εμβολίων. Το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρα, για «διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρίες ή χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο» προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού προσέκρουσε στην επίκληση της κοινοτικής οδηγίας από την πλευρά της κυβέρνησης: «Ο κ. Τσίπρας προτείνει να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τα εμβόλια;», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: