Τι σχέση έχει η Βουλγαρία με τα εκρηκτικά που εξερράγησαν σε φορτηγό στις 8 Οκτωβρίου 2022 στη γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας; Προήλθε το φορτηγό από τη Βουλγαρία, όπως ισχυρίστηκε η Μόσχα στις 11/10; Ή μήπως πέρασαν μέσω Βουλγαρίας «μόνο» τα εκρηκτικά, όπως υποστήριξε στις 12/10 η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB.
Λίγες μέρες νωρίτερα πάλι η Μόσχα ισχυρίζονταν κάτι διαφορετικό: Ότι δηλαδή «τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε κατασκευαστικά υλικά πολυαιθυλενίου βάρος 22.770 κιλών και μεταφέρθηκαν βάσει συμβολαίου με αριθμό 02/08/2022 μεταξύ των εταιριών «Translogistic UA» (Kιέβου) und «Baltex Capital S.A.» (Ρούσε) από το λιμάνι της Οδησσού στην βουλγαρική πόλη Ρούσε. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας.
Είναι προφανές ότι η Μόσχα προσπαθεί να εμπλέξει τη Βουλγαρία στην επίθεση κατά της γέφυρας στον πορθμό του Κερτς. Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι το φορτηγό με τα εκρηκτικά αναχώρησε από τη Βουλγαρία. Έρευνα των βουλγαρικών αρχών, μεταξύ των οποίων και η υπηρεσία πληροφοριών DANS, κατέληξε όμως σε διαφορετικό συμπέρασμα. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Γκαλάπ Ντόνεφ ανακοίνωσε το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου ότι το εν λόγω φορτηγό ουδέποτε πέρασε από την Βουλγαρία.
Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB υποστηρίζει ότι περίπου δύο τόνοι εκρηκτικών μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πρώτα στην ΕΕ και από εκεί στη Γεωργία, την Αρμενία, τη βόρεια Οσετία και τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτές από ακτίνες Χ, τελωνεία ή σκυλιά ανιχνευτές. Σύμφωνα με τον Γκούσταβ Γκρέσελ είναι σχεδόν απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Δεν εξηγείται πως μια τόσο σημαντική ποσότητα εκρηκτικών σχεδιάζεται να περάσει από τόσο πολλά σύνορα την ώρα που ο κίνδυνος εντοπισμού είναι πολύ μεγάλος. Είναι παράλογο!»
Είναι απορίας άξιο γιατί η Μόσχα συνεχίζει να επιδιώκει την εμπλοκή της Βουλγαρίας στην επίθεση κατά της γέφυρας στο στενά του Κερτς: «Η Ρωσία χρειάζεται απεγνωσμένα έναν ‘προδότη‘ στις γραμμές του ΝΑΤΟ και η Βουλγαρία είναι ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της συμμαχίας», εξηγεί ο Τιμοχίρ Μπετσλόφ, για να προσθέσει ότι στην Βουλγαρία υπάρχουν ισχυρές φιλορωσικές δυνάμεις, στις οποίες ανήκει και ο πρόεδρος της χώρας Ρουμέν Ράντεφ.