Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ινδίας υποσχέθηκαν Τραμπ και Μόντι

Κοινοποίηση:
trump_ape_2

Οι ΗΠΑ και η Ινδία θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επαν-εξισορροπηθεί το ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των δυο κρατών, εξήγγειλαν χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι της Ινδίας είναι σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ο πρωθυπουργός Μόντι και εγώ είμαστε σύμφωνοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για να διορθωθεί» αυτή η κατάσταση, που διαρκεί «εδώ και πολύ καιρό» και είχε παραμεληθεί, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι ομάδες μας θα εργαστούν για να κλειστεί πολύ σύντομα αμοιβαία επωφελής συμφωνία για το εμπόριο», επιβεβαίωσε ο Ναρέντρα Μόντι.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επίτευξη μιας πρόωρης εμπορικής συμφωνίας και την επίλυση της αντιπαράθεσής τους για τους δασμούς, καθώς το Νέο Δελχί υποσχέθηκε να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και στρατιωτικό εξοπλισμό και να περιορίσει τη μετανάστευση.

Η σειρά των συμφωνιών προέκυψε μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο, λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του κλίματος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ινδία και παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για δασμούς σε χώρες που επιβάλλουν δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

Η συμφωνία για την επίλυση των εμπορικών προβλημάτων θα μπορούσε να γίνει μέσα στους επόμενους επτά μήνες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βίκραμ Μίσρι.

Ορισμένες από τις συμφωνίες των ηγετών είναι φιλόδοξες: η Ινδία θέλει να αυξήσει κατά «δισεκατομμύρια δολάρια» τις αγορές της σε αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό και μπορεί να καταστήσει την Ουάσινγκτον «νούμερο ένα προμηθευτή» πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Τραμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μόντι.

Και το Δελχί θέλει να διπλασιάσει το εμπόριο με την Ουάσινγκτον μέχρι το 2030, δήλωσε ο Μόντι. Η από καιρό προγραμματισμένη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, την οποία επίσης συζήτησαν οι ηγέτες, αντιμετωπίζει… νομικές προκλήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response