Η απόφαση των New York Times να δημοσιεύσουν ένα άρθρο γνώμης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τομ Κότον με τον εμπρηστικό τίτλο «Send in the troops» («Στείλε τα στρατεύματα») δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες ώρες, ακόμα και από συνεργάτες της ίδιας της εφημερίδας.
Στο άρθρο του, ο Κότον διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αμερικανικός στρατός για την καταστολή των επεισοδίων που σημειώνονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι δικαιολογημένος να δώσει μια τέτοια εντολή, βάσει του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807, όπως μεταδίδει και ο βρετανικός Guardian.
«Είναι πλέον καιρός να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου με ομοσπονδιακή εξουσία» έγραψε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, εξηγώντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα «διαλύσει» τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα.
«Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σε ορισμένες πόλεις χρειάζονται απεγνωσμένα ενισχύσεις, ενώ οι γεμάτοι ψευδαισθήσεις πολιτικοί σε άλλες πόλεις αρνούνται να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η κυριαρχία του νόμου», σημειώνει με έμφαση ο Κότον.
Κάποιοι εργαζόμενοι των NYT υποστήριξαν ότι «δημοσιεύοντας αυτό το άρθρο θέτετε πολλούς »μαύρους» εργαζόμενους της εφημερίδας σε κίνδυνο».
Running this put Black @nytimes staffers in danger. In solidarity with my colleagues who agree. pic.twitter.com/UfkZkE1xvj
— Jenna Wortham (@jennydeluxe) June 3, 2020
Running this put Black @nytimes staffers in danger. pic.twitter.com/m0JqPRlpjQ
— Sandra E. Garcia (@S_Evangelina) June 3, 2020
Running this puts Black @NYTimes staff in danger. pic.twitter.com/u3btzGTJzi
— Caity Weaver (@caityweaver) June 3, 2020
Ο Sewell Chan, πρώην συντάκτης της εφημερίδας, σχολίασε στο Twitter ότι αν και διστάζει να κριτικάρει την alma mater του, θεωρεί η ότι η δημοσίευση του άρθρου δεν αποτελεί λογική δημοσιογράφική πρακτική.
THREAD: As a former @nytimes Op-Ed editor I am reluctant to weigh in on my alma mater. But the decision to publish @SenTomCotton calling for troop deployments to quell unrest falls short of sound journalistic practice. pic.twitter.com/SgXSndkq8l
— Sewell Chan (@sewellchan) June 3, 2020
I spent some of the happiest and most productive years of my life working for the New York Times. So it is with love and sadness that I say: running this puts Black @nytimes staff – and many, many others – in danger. pic.twitter.com/1EIvzgORWj
— Lydia Polgreen (@lpolgreen) June 4, 2020
Η Nikole Hannah-Jones, που γράφει κομμάτια για την φυλετική αδικία για το New York Times Magazine και είναι η δημιουργός του βραβευμένου με Πούλιτζερ «The 1619 Project», έγραψε ότι αισθάνεται ντροπή ως μαύρη γυναίκα, δημοσιογράφος και Αμερικανίδα, για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε ένα τέτοιο άρθρο.
I’ll probably get in trouble for this, but to not say something would be immoral. As a black woman, as a journalist, as an American, I am deeply ashamed that we ran this. https://t.co/lU1KmhH2zH
— Ida Bae Wells (@nhannahjones) June 4, 2020
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ο James Bennett, editorial page editor στους New York Times, υποστήριξε ότι θεώρησε σημαντικό να παρουσιαστεί η «αντίθετη άποψη» στην εφημερίδα, που έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη χρήση βίας εις βάρος διαδηλωτών.
«Η στήλη Times Opinion οφείλει στους αναγνώστες της να τους παρουσιάσει τα επιχειρήματα της άλλη πλευράς, ιδίως όταν αυτά διατυπώνονται από άτομα σε θέση να διαμορφώνουν τις πολιτικές. Κατανοούμε ότι πολλοί αναγνώστες μπορεί να βρίσκουν τα σχόλια του Γερουσιαστή Κότον επώδυνα, ή ακόμη και επικίνδυνα. Κατά την άποψή μας, αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιας εξέτασης και διαλόγου», αναφέρει στην απάντησή του.
I want to explain why we published the piece today by Senator Tom Cotton. https://t.co/GvWwf7i0Wu
— James Bennet (@JBennet) June 3, 2020