Δύο νέα λοιμώδη κρούσματα – συνολικά είναι εννέα- και μία ακόμη «επηρεαζόμενη» περιοχή προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα, την τρίτη για την εφετινή επιδημιολογική επιτήρηση, στον χάρτη της πορείας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού – που μολύνεται συνήθως από πουλιά τα οποία αποτελούν τις δεξαμενές του ιού- έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα σε τρεις περιοχές της χώρας: στα Μέγαρα Αττικής, στην Τανάγρα Βοιωτίας και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί στη Σερβία, την Ιταλία και την Αυστρία.
Από τους εννέα ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας παραμένει νοσηλευόμενος -εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Η συντριπτική πλειονότητα – οκτώ από τους εννέα- εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, και ένα άτομο είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου. Τα έξι κρούσματα καταγράφηκαν στα Μέγαρα Αττικής, τα δύο στην Τανάγρα Βοιωτίας και το ένα στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων.
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και πως αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για το λόγο αυτό ζητούν από τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθώς και θωράκισης των σπιτιών τους.