Ένοχοι κρίθηκαν, χθες, από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας το στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την κωδική ονομασία «Νικήτας» και ο αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που κατηγορούνταν για διακίνηση παράτυπων μεταναστών και δωροληψία αντιστοίχως.
Για την ίδια υπόθεση διώκονταν πέντε ακόμα άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, που επίσης κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο. Η ποινική δίωξη και παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη βασίστηκε σε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, το 2013, και σε μεταγενέστερη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που ολοκληρώθηκε το 2015.
Για τον αξιωματούχο της ΕΥΠ, το κατηγορητήριο ανέφερε ότι από τις αρχές του 2010 και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 διευκόλυνε την είσοδο και έξοδο παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα.
Η δίωξη εις βάρος του αφορούσε τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Πιο ειδικά, κατηγορήθηκε ότι είχε ανάμειξη
α) στην αρπαγή από την ΕΛ.ΑΣ. και στην απελευθέρωση 65 αλλοδαπών που είχαν συλληφθεί σε παραλία του νομού Κορίνθου, το φθινόπωρο του 2010 και
β) στην παράνομη διακίνηση υπηκόων Πακιστάν από την Πρέβεζα στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 2013.
Το Τριμελές Εφετείο τον έκρινε χθες ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών με αναστολή. Όμοιο ήταν το κατηγορητήριο για δύο ακόμα υπηκόους Ιράκ και έναν Έλληνα μηχανικό. Ο ένας από τους αλλοδαπούς φέρεται να λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., διαφεύγει τη σύλληψη και η δίκη ολοκληρώθηκε ερήμην του. Αντίθετα, παρών ήταν ένας Έλληνας μηχανικός πλοίων, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών μολονότι σύμφωνα με την υπεράσπισή του δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ενοχής.
Ελαφρύτερο ήταν το κατηγορητήριο για τον αξιωματικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Η δίωξη εις βάρος του αφορούσε το αδίκημα της δωροληψίας, καθώς όπως είχε επισημανθεί στο κατηγορητήριο ζήτησε και εισέπραξε χρήματα για την υπό όρους απελευθέρωση αλλοδαπών που παρέμεναν κρατούμενοι για διοικητική απέλαση. Και αυτός κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο που του επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών με αναστολή. Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρονται οκτώ υποθέσεις αλλοδαπών για τις οποίες υπήρξαν υπόνοιες ή ενδείξεις ευνοϊκής διαχείρισής τους από τον συγκεκριμένο αξιωματικό. Οι συνήγοροί του πάντως επεσήμαναν στο δικαστήριο ότι έξι από αυτές αφορούσαν υπηκόους Ιράκ και μία έναν ασυνόδευτο ανήλικο για τους οποίους ούτως ή άλλως ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, ενώ την όγδοη διεκπεραίωσε ο αξιωματικός όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά κατόπιν εντολής του προϊσταμένου του. Όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα επανακριθεί στον δεύτερο βαθμό.