Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε παραγωγούς χρήστες φυτοπροστατευτικών

Κοινοποίηση:
FITOFARMAKA-768x448

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και
Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών κτλ.

«Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων» τονίζεται στην ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Γιατί δεν λένε καθαρά και ξάστερα ότι ποτίζουν και ραντίζουν με δηλητήρια που τα τρώμε ;

  2. Κυκλοφορεί ευρέως η συζήτησις μεταξύ και Μελισσοκόμων περί συστηματικής απειλής εξοντώσεως Μελισσών από συνεργεία ενδιαφέροντος γύρω από την συντήρηση και καθαρισμό των Φωτοβολταϊκών. Αυτό αποδίδεται στο ότι τα Φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε λάθος ύψος, ακίνητα, πολύ χαμηλά, οπότε το έδαφος κάτω από αυτά δεν καλλιεργείται ώστε να προσελκύονται οι Μέλισσες, δεν είναι δροσερό και διαβρώνεται – αχρηστεύεται για τα επόμενα 10.000 – 15.000 χρόνια. Οπότε οι Μέλισσες υπερύπτανται και αφοδεύουν εν πτήσει με αποτέλεσμα την κρυσταλοποίηση περιτωμάτων τους στην επιφάνεια των Φωτοβολταϊκών, και σχεδόν αδύνατο τον καθαρισμό τους. Τα ανάλογα συμφέροντα επιθυμούν την εξάλειψή τους αλλά αξαλείφεται μαζί και η Γεωργική παραγωγή που εξαρτάται από αυτές κατά 95%. Η μείωσις παραγωγής αποδίδεται αποκλειστικά σε “ξηρασία”, αλλά συμμετέχει η εξόντωσις Μελισσών καθοριστικά. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι Έλεγχοι και Μελέτες των Υπουργείων και να τοποθετούνται τα Φωτοβολταϊκά υποχρεωτικά σε μεγαλύτερο ύψος αλλά και το έδαφος κάτω από αυτά να καλλιεργείται υποχρεωτικά και αποδεδειγμένα. Η αγορά και χρήσις ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ από τα σχετικά συνεργεία Ποινικό Αδίκημα για όλους τους εμπλεκόμενους , εκμεταλλευτές και Ιδιοκτήτες. Εξ άλλου υπάρχουν φυτά που τις απομακρύνουν αλλά δεν τις εξοντώνουν

Comments are closed.