Εντύπωση προκαλεί η σιωπή που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά την κινεζική εταιρεία Evergrande, που ταρακούνησε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στις αρχές του φθινοπώρου…
Έπειτα από μήνες αγωνίας και προσπαθειών, τελικά ήρθε η στιγμή που η πολύπαθη κινεζική κατασκευαστική δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της εγκαίρως – και δεν πρόκειται για μια νέα Lehman Brothers, όπως κάποιοι «προέβλεψαν».
Ειδικότερα, η Evergrande, προχώρησε σε αθέτηση πληρωμών σε διεθνείς επενδυτές, πληρωμές που αφορούσαν την καταβολή τόκων από ομόλογο που διαπραγματεύεται εκτός Κίνας και οι οποίες είχαν πάρει περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Σύμφωνα με το Reuters, η μη καταβολή 82,5 εκατ. δολαρίων σε πληρωμές τόκων που έπρεπε να καταβληθούν τον περασμένο μήνα θα προκαλούσε διασταυρούμενη αθέτηση πληρωμών στα διεθνή ομόλογα της εταιρείας ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έθετε τον κατασκευαστή σε κίνδυνο να γίνει ο μεγαλύτερος χρεοκοπημένος της Κίνας – μια πιθανότητα που πλανάται πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εδώ και μήνες.
Ωστόσο, την ημέρα που οι ομολογιούχοι δεν έλαβαν πληρωμές τόκων στο τέλος της περιόδου χάριτος, ο αντίστοιχος δείκτης κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ, παραδόξως, εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο μηνών, με τους κατασκευαστές ακινήτων να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.
Η Sunac, η οποία τον περασμένο μήνα χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα για να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυξήθηκε κατά 17%. Τα junk bonds των κινεζικών εταιρείων αυξήθηκαν τουλάχιστον 3 σεντς έναντι του δολαρίου.
Τα εύσημα πρέπει, αν μη τι άλλο, να πάνε στο Πεκίνο…
Όπως το έθεσε πολύ ωραία ο Larry Hu της Macquarie, το Κομμουνιστικό Κόμμα στρέφεται προς την υποστήριξη της ανάπτυξης του κλάδου με την ταυτόχρονη επιβολή νέων κανονιστικών ρυθμίσεων.
Τα σημάδια ότι το κράτος αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι αφορά το μέλλον της Evergrande, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αναδιάρθρωσης χρέους, έχουν αμβλύνει την ανησυχία των επενδυτών για μια άτακτη κατάρρευση.
Όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί να πάνε στραβά…
Το τι θα συμβεί με την Evergrande είναι ασαφές.
Η Kaisa, η οποία έχει ανεξόφλητο χρέος 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μάλλον θα αποτύχει να αποπληρώσει ομόλογο 400 εκατομμυρίων δολαρίων που έληγε την Τρίτη.
(Η Kaisa ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της την Τετάρτη, χωρίς να αναφέρει τον λόγο.)
Το πώς αυτές οι εταιρείες θα πληρώσουν τους προμηθευτές ή θα ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει παραμένει ένα βασικό ερώτημα.
Η απόδοση των χρεογράφων τους παραμένει βάναυσα υψηλή, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναχρηματοδότηση.
Η S&P Global Ratings λέει ότι περισσότεροι κατασκευαστές στην Κίνα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε και με τη Huarong νωρίτερα μέσα στο έτος, το Πεκίνο αμφισβητεί την υπόθεση ότι ορισμένες εταιρείες «είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», αναγκάζοντας τους πιστωτές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα εταιρικά οικονομικά.
Και κανείς εύλογα δεν ξέρει τι θα δείξει… το μέλλον.
Έφτιαξε,ξαναφτιαξε, ματαξαναφτιαξε,της Παναγιάς τα μάτια αυτή η evergrande!!!
Έφτιαξε Παρί,έφτιαξε Τυρόλο,έφτιαξε Βενετία,έφτασε να χτίζει απ’ το μηδέν ολόκληρες πόλεις που τώρα είναι φαντάσματα…
Πολυτελείς κατοικίες που παραμένουν καλοσυντηρημενες μεν ,αλλά απουλητες δε…..
Η φούσκα της Κίνας evergrande έσκασε στα κατασκευαστικά τύπου Ντουμπάι η Σιγκαπούρης….
Το μεγάλο,ίσως καταστροφικό,πρόβλημα της Κίνας θα είναι μην τυχόν και της σκασουν τα κατασκευαστικα τύπου διακρατικών συμφωνιών…
Αυτή τη στιγμή όλη σχεδόν η κεντροανατολική Αφρική έχει βρεθεί υπό την κατασκευαστική επήρεια και εμπειρία της Κίνας….
Οί Κινέζοι θα καούν στην κόλαση.Η πίστη τούς είναι το χρήμα καί ο Θεός τους ο χρυσός (όχι ο Τέρης).
Κινεζικη Μαφια !!