Ενός κακού μύρια έπονται… Οι εμπλεκόμενοι και στις Belh@rra Γάλλοι της DGA ακύρωσαν επίσκεψη

Κοινοποίηση:
FDI@naval-group_LR-small-Belh@rra-790x400-1

Η επιβεβαιωμένη πλέον κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική πλευρά φαίνεται πως φέρνει… βαρομετρικά χαμηλό συνολικά στις σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι. Μια κατάσταση που χρήζει άμεσης διαχείρισης από την κυβέρνηση προτού επηρεάσει αρνητικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Όπως έγινε γνωστό, την τελευταία στιγμή, γαλλική αντιπροσωπεία ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη άφιξή της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας επαφής που είχε αποφασιστεί, υλοποιώντας την πολιτική απόφαση σύσφιξης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Στην Ελλάδα αναμενόντουσαν εκπρόσωποι της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών, της DGA, για συνομιλίες με την ελληνική ΓΔΑΕΕ ενώ σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, κάποιες φορές είχαν συμμετάσχει και εκπρόσωποι από τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών.

Στην Αθήνα επικρατεί μάλλον απογοήτευση για τις εξελίξεις, αλλά και ενόχληση για “ερμηνευτικά σχήματα” που προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη των τελευταίων εξελίξεων όχι σε αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις, κυρίως στο οικονομικό σκέλος της επιδιωκόμενης συμφωνίας, αλλά σε υποτιθέμενες… άλλες σκέψεις από ελληνικής πλευράς.

Η αλήθεια είναι ότι οι αποφάσεις για μια ακόμη φορά επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση έστω των πιο βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ας όψεται και η απουσία “γαλλικών FMS”, με ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους. Όπως σχολιαζόταν αρμοδίως, στρατηγική συνεργασία είναι κάτι που ευρύτερο ακόμα και του πιο φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος.

Κατά συνέπεια, εάν και οι δύο πλευρές δεν αντιληφθούν την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας ώστε να ξεπεραστούν με κάθε δυνατό τρόπο οι αντικειμενικά οικονομικοί περιορισμοί, τότε εκ των πραγμάτων η λογική που οδήγησε στην απόφαση σύσφιξης των σχέσεων, θα ακυρώνεται στην πράξη από όσους αδυνατούν να εστιάσουν στη μεγάλη εικόνα.

Πηγή: defence-point.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: