Τελικά οι λιβυκές εκλογές εξελίσσονται σε θρίλερ καθώς ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ, έγινε εκ νέου δεκτός στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αφού το Δικαστήριο στην πόλη Σαμπά επικύρωσε την έφεσή του σήμερα, ακυρώνοντας τον αποκλεισμό του που αποφάσισε η ανώτατη εκλογική επιτροπή στις 24 Νοεμβρίου.
Φυσικά η είδηση αυτή ενόχλησε τους Αμερικανούς καθώς η οικογένεια Καντάφι πάντοτε ήταν φίλα προσκείμενη στους Ρώσους και για αυτόν τον λόγο δεν ήθελαν τον υιό Καντάφι να είναι υποψήφιος ενώ φοβούνται την δημοφιλία που έχει στα λαϊκά στρώματα.
Η Λιβύη μετά την ανατροπή των Καντάφι, έπεσε σε μία δεκαετή δίνή εμφυλίου πολέμου, ενώ οι Λίβυοι έχασαν το υψηλότατο βιοτικό επίπεδο που είχαν επί του καθεστώτος.
Συν τοις άλλοις δεν κέρδισαν ποτέ τα δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία τους είχε υποσχεθεί η Δύση.
Λαϊκές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σαμπά για να γιορτάσουν την αποδοχή της υποψηφιότητας.
Στις αρχές της εβδομάδας, οι δικηγόροι του Σαΐφ αλ Ισλάμ κατέθεσαν έφεση κατά του αποκλεισμού του.
Ωστόσο, μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της Κυρηναϊκής, εμπόδισε τους δικαστές του εφετείου Σαμπά να διεξαγάγουν συνεδρίαση για να εξετάσουν την έφεση επί σχεδόν τρεις ημέρες.
Χθες, άλλοι εννέα υποψήφιοι, που προηγουμένως είχαν αποκλειστεί, έγιναν δεκτοί εκ νέου μετά την υποβολή προσφυγής. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Σε ότι αφορά τον Καντάφι, δεν τον θέλουν υποψήφιο ούτε οι Τούρκοι οι οποίοι υποστηρίζουν τον τουρκόφιλο πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά.
Η στάση του υιού Καντάφι απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Ο δε Χαλίφα Χάφταρ, φοβάται ότι ο υιός Καντάφι θα του στερήσει τη νίκη στις εκλογές καθώς διαθέτει δημοφιλία λόγω του ονόματος και της καταγωγής του.
Για τα ελληνικά συμφέροντα η εκλογή του Χαλίφα Χάφταρ θεωρείται η ιδανική εξέλιξη καθώς σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο ο στρατάρχης δείχνει διαθέσιμος να υπογράψει νέα συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών αυτή την φορά με την Ελλάδα για να αντικατασταθεί το το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο από αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει αρχειοθετηθεί στον ΟΗΕ.
Τον Χαλίφα Χάφταρ τον θέλει νικητή των εκλογών κσι η Αίγυπτος καθώς ο Ντμπεϊμπά εκτός από τουρκόφιλος θεωρείται στέλεχος και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στο Κάιρο δεν αρέσει καθόλου η προοπτική να ισχυροποιηθεί η οργάνωση στα σύνορα της Αιγύπτου.