Εξελίξεις στην Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ χτυπά πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

Κοινοποίηση:
An Israeli soldier attaches an Israeli flag on top of an armoured personnel carriers (APC) near Israel's border with Gaza, in southern Israel, Monday, April 15, 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Σύμφωνα με πληροφορίες από τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν νυν και πρώην αξιωματούχο του Ισραήλ, η ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου είχε ως στόχο μια μυστική ερευνητική εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Παρτσίν του Ιράν. Αυτή η εγκατάσταση, η οποία προηγουμένως θεωρούνταν ανενεργή, υπέστη σοβαρές ζημιές, επηρεάζοντας σημαντικά τις προσπάθειες του Ιράν να προχωρήσει στην έρευνα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

 

Ένας πρώην αξιωματούχος του Ισραήλ, ο οποίος ενημερώθηκε για την επιχείρηση, ανέφερε ότι καταστράφηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό πλαστικών εκρηκτικών. Αυτά τα εκρηκτικά είναι κρίσιμα για την περιτύλιξη του ουρανίου σε μια πυρηνική συσκευή και είναι απαραίτητα για την ενεργοποίησή της. Η καταστροφή αυτού του εξοπλισμού ενδέχεται να καθυστερήσει τις ικανότητες του Ιράν στον τομέα των πυρηνικών όπλων.

Η συγκεκριμένη επίθεση έχει στρατηγικές επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις πιθανές απειλές που αυτό μπορεί να προκαλέσει στην ασφάλεια της περιοχής. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή και να αναδείξει τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί ανέφερε σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, τελεία και παύλα». Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα περιλαμβάνει αρκετούς βασικούς αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής που είναι αρκετά εχθρικοί για το Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ένας από τους στόχους του ισραηλινού πλήγματος στις 25 Οκτωβρίου ήταν η εγκατάσταση Taleghan 2 στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin, περίπου 20 μίλια νοτιοανατολικά της Τεχεράνης.

Η εγκατάσταση αποτελούσε μέρος του ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων Amad, μέχρι που το Ιράν σταμάτησε το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003. Χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή εκρηκτικών υλών που απαιτούνται για την πυροδότηση πυρηνικής συσκευής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας.

 

Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που απέκτησε το Ινστιτούτο μετά το ισραηλινό χτύπημα έδειξαν ότι το κτίριο Taleghan 2 καταστράφηκε ολοσχερώς. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δραστηριότητα που έλαβε χώρα πρόσφατα στην εγκατάσταση Taleghan 2 ήταν μέρος μιας προσπάθειας στο εσωτερικό της ιρανικής κυβέρνησης να διεξάγει έρευνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά θα μπορούσε επίσης να παρουσιαστεί ως έρευνα για πολιτικούς σκοπούς.

«Διεξήγαγαν επιστημονική δραστηριότητα που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή πυρηνικού όπλου. Ήταν κάτι άκρως απόρρητο. Ένα μικρό μέρος της ιρανικής κυβέρνησης γνώριζε γι’ αυτό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής κυβέρνησης όχι», είπε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ισραηλινές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να εντοπίζουν ερευνητική δραστηριότητα στο Παρτσίν νωρίτερα φέτος, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών επιστημόνων που διεξάγουν έρευνα για τη μοντελοποίηση υπολογιστών, τη μεταλλουργία και την εκρηκτική βιομηχανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά όπλα.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ιδιαιτέρως τους Ιρανούς σε απευθείας συνομιλίες για τις ύποπτες ερευνητικές δραστηριότητες, ανέφερε το Axios.

Οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι η προειδοποίηση θα έκανε τους Ιρανούς να σταματήσουν την πυρηνική τους δραστηριότητα, αλλά εκείνοι συνέχισαν, είπαν οι αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μην επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην προκληθεί πόλεμος με το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφίσει ψήφισμα μομφής κατά του Ιράν για την έλλειψη συνεργασίας του με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ. Το Ιράν είπε ότι ενδέχεται να απαντήσει περιορίζοντας τη συνεργασία του με τον ΔΟΑΕ.

 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε το Ιράν την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο Αραγκτσί είπε στον Γκρόσι ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο «για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά δεν είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί υπό πίεση και εκφοβισμό».

 

Axios

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: