Από το 1978 έως το 1993 το αεροπλανοφόρο «Μινσκ» ήταν ενεργό στο σοβιετικό και στη συνέχεια στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Το δεύτερο πλοίο της κλάσης «Κιέβο», πουλήθηκε το 1995 σε εταιρία στη Νότια Κορέα για σκραπ. Μετά όμως από έντονες αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος το πλοίο πουλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά σε κινεζική εταιρία. Σκοπός ήταν και πάλι η διάλυση του όμως το «Μινσκ» έμελλε να επιζήσει. Μια ομάδα Κινέζων ιδιοκτητών παιχνιδιών arcade δημιούργησε την Shenzhen Minsk Investment Company και αγόρασε το αεροπλανοφόρο για 4,3εκατ. δολάρια.
Το «Μινσκ» έγινε το κεντρικό έκθεμα ενός πάρκου στην Σενζέν. Το «Minsk World», όπως ονομάστηκε το πάρκο, έμεινε ανοικτό έως το 2006 όταν και η ιδιοκτήτρια εταιρία χρεοκόπησε. Το «Μινσκ» βγήκε σε δημοπρασία και αποκτήθηκε από άλλη κινεζική εταιρία. Ακολούθησε νέα πώληση και το 2016 μεταφέρθηκε στη Ζουσάν για εργασίες αποκατάστασης. Το πλάνο είναι το «Μινσκ» να μεταφερθεί στον ποταμό Γιανγκτσέ στη Νατόνγκ και είναι μέρος θεματικού πάρκου. Μετά από καθυστερήσεις ετών οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν λίγους μήνες.
Πριν οι εργάτες ανέβουν στο πλοίο, ένα μέλος του καναλιού του Youtube «Exploring the Unbeaten Path» ανέβηκε στο «Μινσκ» και τράβηξε εκπληκτικά πλάνα. Το κανάλι ασχολείται με παλιές, εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πλοία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Δείτε το βίντεο:
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην κλάση «Κιέβο» ανήκουν συνολικά τέσσερα αεροπλανοφόρο. Το πρώτο ήταν το ομώνυμο και πλέον έχει γίνει ξενοδοχείο πολυτελείας στην Τζιάντζιν της Κίνας. Ακολούθησε το «Μινσκ» και το «Νοβορισίσκ» που διαλύθηκε το 1997 στη Νότια Κορέα. Το τελευταίος της σειράς ήταν το «Μπακού» το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε και «Ναύαρχος Γκορσκόφ». Το 2004 η Ρωσία το πούλησε στην Ινδία και το πλοίο είναι ακόμα και σήμερα ενεργό με το όνομα «INS Vikramaditya».