Ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου, με το περίφημο σπαθί του Εξκάλιμπερ και τη μαγική πέτρα, έχει γοητεύσει τη φαντασία για αιώνες. Ριζωμένη στο χάος της Βρετανίας του 5ου αιώνα, η ιστορική ύπαρξη του Αρθούρου παραμένει αβέβαιη.
Η πρώτη αναφορά στον Αρθούρο γίνεται από τον Τζέφρεϊ του Μονμάουθ τη δεκαετία του 1100, συνδυάζοντας προφητείες και ιστορία. Ωστόσο, οι ιστορίες εξελίχθηκαν με την πάροδο των αιώνων, με το έργο του Άγγλου συγγραφέα, Σερ Τόμας Μάλορυ, «Le Morte d’Arthur» του 15ου αιώνα να εισάγει την έννοια του Εξκάλιμπερ και τον διαχωρισμό του από το σπαθί στην πέτρα.
Η σύγχυση των δύο όπλων από τον Μάλορι προκάλεσε συζητήσεις, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στην ιστορία του Αρθούρου. Ο θρύλος εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα, γοητεύοντας το κοινό και εμπνέοντας ποιητές, όπως ο Alfred Lord Tennyson, και συγγραφείς, όπως ο T.H. White.
Τον 12ο αιώνα, η ιστορία του Ιταλού ιππότη Γκαλγκάνο Γκουιντότι, ο οποίος έσπρωξε το σπαθί του σε μια πέτρα, με αφορμή θεϊκή παρέμβαση, προσθέτει έναν συναρπαστικό παραλληλισμό στον πραγματικό κόσμο. Αν και ορισμένοι αμφισβητούν τη γνησιότητα του σπαθιού στο Montesiepi, ο θρύλος επιμένει, προσελκύοντας προσκυνητές στην τοποθεσία στην Τοσκάνη.
Η διαρκή γοητεία της ιστορίας του βασιλιά Αρθούρου συνεχίζει να υφίσταται, ενισχυμένη από διασκευές, όπως το «The Sword in the Stone» της Disney και την εκδοχή του θρύλου από το Χόλιγουντ. Είτε ο Αρθούρος ήταν ιστορική μορφή είτε δημιούργημα της λαογραφίας, ο μύθος παραμένει, με τη διαχρονική γοητεία των κοινών ατόμων που ξεπερνούν τις εξαιρετικές προκλήσεις.