Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ, προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή. Τα νούμερα όμως είναι ιλιγγιώδη και είναι απορίας άξιον πως θα μπορέσει να τα πληρώσει ο πτωχευμένος Ελληνας πολίτης. Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας είπε ότι το ταμείον είναι μείον, έτεινε την χείρα του προς μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν «δωρεές» στις Ενοπλες Δυνάμεις, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη επί μια πενταετία ήταν 800 προγράμματα ατάκτως ερριμμένα και μη κοστολογημένα.
Στην προσπάθειά του να χαϊδέψει για μια ακόμη φορά τα αυτιά της κοινής γνώμης, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, εξήγγειλε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ, στο οποίο είναι άκρως αμφίβολο εάν μπορεί να ανταποκριθεί η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία, η οποία έτσι κι’ αλλιώς βουλιάζει κάτω από το βάρος της ήδη υπάρχουσας, επί σειρά ετών, βαριάς φορολογίας και της ακρίβειας σε όλους τους τομείς, με την κυβέρνηση μάλιστα να μην κάνει κάτι γι’ αυτό.
Πάντως, την ημέρα που ενημέρωνε τους βουλευτές, σημειώθηκαν οι πρώτες,μετά από καιρό, τουρκικές παραβιάσεις, ενώ κυκλοφορούν πληροφορίες περί ενδεχόμενης νέας «επιπλοκής» στην περιοχή της Κάσου – Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, χτες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κατεγράφησαν τέσσερις παραβιάσεις από ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, ένα UAV και δύο ελικόπτερα.
Μπάχαλο
Παρ’ότι, ο Ν. Δένδιας έκανε τα πάντα για να πείσει περί της ανάγκης του νέου δεκαετούς σχεδίου για τη «νέα δομή Δυνάμεων 2024-2035», αποκάλυψε το μπάχαλο που επικρατεί ως προς τους σχεδιασμούς της απόκτησης οπλικών συστημάτων από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κάτι, για το οποίο, μπορεί αναμφισβήτητα να έχει ευθύνες τόσο το μέγαρο Μαξίμου, όσο και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, αλλά σαφώς έχει και ο ίδιος, δεδομένου ότι βρίσκεται σε αυτό το πόστο πάνω από ένα χρόνο.
Προκειμένου να στηρίξει το «έργο» του, λοιπόν, είπε ο σχεδιασμός που «υπήρχε, ήταν μία πολύ μεγάλη κατάσταση, 800 τόσα προγράμματα, μη προτεραιοποιημένα σαφώς, ήρθε η ώρα να τα προτεραιοποιήσουμε και επίσης να τα κοστολογήσουμε και να τα βάλουμε μέσα στο δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει δυστυχώς και όρια».
Και το μπάχαλο έχει όρια, καλό είναι να γνωρίζει ο υπουργός. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία πληρώνει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός. Να σημειωθεί ότι μερίδα της αντιπολίτευσης επανειλημμένως έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα εξορθολογισμένο πρόγραμμα για τις εξοπλιστικές αγορές και έχει αφήσει σαφή υπονοούμενα για αγορές και κινήσεις εκ του πονηρού.
Η λυπητερή – μαμούθ
Ποια θα είναι η λυπητερή, λοιπόν, που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα Δένδια; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Επιτροπή της Βουλής, «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αμυνας (ΥΠΕΘΑ), καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035». Επιπλέον, «καλείται να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις ευρώ». Συνολικά, προβλέπεται «η διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας».
Εάν λοιπόν, στα εξοπλιστικά της πρώτης τετραετίας Μητσοτάκη, προστεθούν και αυτά του «σχεδίου Δένδια», στη δεύτερη τετραετία (;) Μητσοτάκη, τότε η λυπητερή φτάνει στα 65,8 δισ. Είναι σίγουρος, άραγε, ο Ν. Δένδιας ότι είναι καλός στην αριθμητική και ότι τα νούμερα αυτά θα βγούν; Διότι, αυτός είναι μάλλον προϋπολογισμός … Ελβετίας!
Προχτές, μια ημέρα πριν την εμφάνισή του στη Βουλή, ο Ν. Δένδιας, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αν και αναγνώρισε ότι «για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένα μάλλον τεράστιο πρόγραμμα», ανέφερε ότι εξαιτίας της κρίσης, «από το 2010 έως το 2019, υπήρχαν πρακτικά μηδενικές επενδύσεις στην άμυνά μας. Για να διατηρήσουμε τις σημερινές μας δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα. Έτσι, αν πολλαπλασιάσετε δύο επί δέκα, σημαίνει ότι μας λείπουν επενδύσεις 20 δισ.. Τώρα, επενδύουμε δύο δισ. ετησίως, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα 20 δισ. που λείπουν από τα παρελθόντα έτη. Δύο δισ. το χρόνο είναι ένα τεράστιο ποσό για τον Έλληνα φορολογούμενο».
Ζητάει ελεημοσύνη
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που ο υπουργός Αμυνας εξαγγέλλει τεράστιες αμυντικές δαπάνες, προς τέρψη των «Οπλάδων», ξένων πολεμικών βιομηχανιών και των εγχώριων αντιπροσώπων τους, ζητάει ελεημοσύνη και «δωρεές» από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές, σε συνάξεις των οποίων κάνει ομιλίες συχνά το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει τοποθετήσει κάποιους από αυτούς σε Διοικητικά Συμβούλια υπό την εποπτεία του υπουργείου Αμυνας (!).
Με αφορμή την θεμελίωση, «σε λίγες ημέρες, του κτιρίου Κυβερνοπολέμου στο ΥΠΕΘΑ με ιδιωτική δωρεά», είπε, «έχουμε κάνει μία μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών δωρεών στο υπουργείο. Παρά τον μεγάλο προϋπολογισμό μας μάς λείπουν πάρα πολλά χρήματα. Όπου, λοιπόν, υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Πέρυσι, το 2023, είχαμε δωρεές 200.000 και πλέον ευρώ, φέτος θα περάσουμε τα 20 εκατομμύρια ευρώ».
Τι να πει κανείς; Μόνο ντροπή προκαλούν αυτά τα ποσά που ανέφερε ο Ν. Δένδιας ότι δίνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θησαυρίζουν. Κατά τα λοιπά, τόσο ο ίδιος όσο και οι επιχειρηματίες – «δωρητές» δεν διστάζουν να διαφημίζουν τις «δωρεές» ελεημοσύνη προς τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ).
Δίνοντας ο ίδιος μια αίσθηση της «εξοικονόμησης» πόρων του υπουργείου Αμυνας από μέτρα -άλλα σωστά και άλλα λάθος, όπως έχουν χαρακτηριστεί- που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τις ΕΔ, ανέφερε ότι «με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει, θα υπάρξει μια εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας 2 δισ. ευρώ (σ.σ. στην πραγματικότητα είναι 1,7) από τα λειτουργικά, που για εμάς είναι τεράστιο νούμερο. Είναι πάνω από 200 εκατομμύρια το χρόνο».
Από τη μια, λοιπόν, ο υπουργός λέγει ότι ακόμα και φραγκοδίφραγγα να εξοικονομήσουμε, κέρδος είναι, και από την άλλη εξαγγέλει εξοπλιστικά προγράμματα – μαμούθ. Τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς; Εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, ζητάμε ελεημοσύνη και φοβόμαστε χρεωκοπία, και θέλουμε λούσα σε σαλέ της Ελβετίας.
Αμπαλάζ παραπλάνησης
Ο υπουργός Αμυνας, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε το σχέδιό του ως την «αναγέννηση» της αμυντική βιομηχανίας. Στα όσα μεγαλόστομα εκστόμισε, επανέλαβε το γνωστό μότο του ότι η Ελλάδα «θα πάψει να ψωνίζει από το ράφι» (οπλικά συστήματα από το εξωτερικό) και θα φτιάχνει μόνη της. Εδώ, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης, δεν μπορούν να κάνουν ούτε service στα C-130, και δίνουν την ελληνική εταιρεία παραγωγής πυρομαχικών σε σλοβακική εταιρεία, και παριστάνουν τους θαυματοποιούς. Μακάρι, αλλά τα θαύματα κρατούν τρείς μέρες και το μεγάλο τέσσερις.
Η «μακέτα» της αεράμυνας που έδωσε στη Βουλή ο Ν. Δένδιας
Ενα από τα -κρίσιμα- εξοπλιστικά προγράμματα που εξήγγειλε, είναι το «νέο» ενιαίο σύστημα αεράμυνας της χώρας. «Ελληνικότατο» και αυτό. Σύμφωνα με το Reuters, «η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας αξίας 2 δισ. ευρώ (2,11 δισ. δολάρια). Πιθανότατα θα είναι αντιγραφή τον Iron Dome του Ισραήλ».
Ο ίδιος, επίσης, διαφήμισε το made in Greece αντι-drone σύστημα, «Κένταυρος». Οπως είπε, «πλέον θα εξοπλίζει τις φρεγάτες μας. Και με διάφορες τροποποιήσεις θα είναι ένα από τα τέσσερα anti-drone συστήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων». Για να’ χουμε καλό ρώτημα, τα υπόλοιπα τρία συστήματα θα είναι ισραηλινά κι’ αυτά;
Πάμε για το … φεγγάρι
Φαίνεται, όμως, ότι είναι πολλά αυτά που «ξέχασε» να κάνει η προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο υπουργείο Αμυνας. Ετσι, τώρα, ο Ν. Δένδιας εξήγγειλε την … διαστημική Ελλάδα.
Ολες αυτές οι αλλαγες που σχεδιάζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις, είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουν καμία σημασία αν δεν αλλάξουμε τις επικοινωνίες μας. Η εποχή, ξέρετε, «γρου-γρου» το τηλέφωνο ή ο ασύρματος που θυμόμαστε μερικοί που υπηρετήσαμε, δεν αντέχει πια. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα συστήματα, πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες προφυλαγμένες, να υπάρχει ελληνικός δορυφόρος (σ.σ. να δούμε οι δορυφόροι ποιάς δύναμης θα«καθοδηγούν» τα F-35)».
Ενώ, όμως, ο Ν. Δένδιας θέλει να καταστήσει την Ελλάδα … διαστημική δύναμη, λέγει ότι δεν έχει ούτε καν τα λεφτά για να φτιάξει τα στρατόπεδα. «Θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, γρήγορα, μέσα στο ’25 αυτό να έχει τελειώσει», είπε στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι από αυτό θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, εξοικονόμηση. Και πρόσθεσε: «Γιατί μόνον 137; Εκεί θα μπορούσατε σωστά να μου ασκήσετε κριτική. Γιατί δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250».
Ας ρίξει μια ματιά, πάντως, στα «ταπεινά» άρματα μάχης, τα οποία δεν έχουν νέου τύπου θωρακίσεις, ή στους στρατιωτικούς που δεν έχουν σύγχρονες εξαρτήσεις και κράνη, και μετά ευχαρίστως να κάνει τις όποιες πομπώδεις εξαγγελίες θέλει.
Κόλλησε … Τράμπ
Σε αυτο το σκηνικό του «υπερεξοπλισμού» της χώρας, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να το προμοτάρει η κυβέρνηση στο πόπολο, θεωρώντας τον κόσμο ανόητο, ενδιαφέρον έχει η παρουσία Δένδια, ως «δελφίνου» για την ηγεσία της ΝΔ, στην εκδήλωση του Αμερικανικού Κολλεγίου, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίστηκε ως θιασώτης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Και όχι μόνο αυτό. Τα’ χωσε και στον … Μπαϊντενόπουλο (!).
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ, είπε, «καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τις αμερικανο-ελληνικές σχέσεις στο ίδιο επίπεδο, αλλά πραγματικά να τις φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών». Πότε εννοεί; Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;
Και συνέχισε: «Χωρίς να προσποιούμαι ότι είμαι οπαδός του Τραμπ, η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη σε ορισμένα θέματα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι φίλος της. Πολλές φορές τον έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά να αποκαλεί τον εαυτό του «Μπαιντενόπουλο». Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία υποσχέθηκε στην Ελλάδα τρεις φρεγάτες LCS (σ.σ. μηχανότρατες τις έχουν χαρακτηρίσει στρατιωτικοί), έναν αριθμό αρμάτων μάχης, έναν αριθμό C-130 κ.λπ. κ.λπ. Τίποτα από εκείνη την επιστολή δεν υλοποιήθηκε, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια».
Το σχέδιο επί χάρτου Δένδια
Σύμφωνα με στοιχεία που εδόθησαν στη Βουλή, «η Nέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Καλύπτει χρονικό ορίζοντα 12 ετών. Επαναξιολογείται και επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια ή και συντομότερα, αν μεταβληθούν τα δεδομένα.
Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε
• Η ανάγκη αξιοποίησης των διδαγμάτων από τις πρόσφατες περιφερειακές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας και τη χρήση στρατηγικών και έξυπνων όπλων.
• Η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ε.Δ. με προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και τροποποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδιασμών και δομών με βάση το νέο περιβάλλον συγκρούσεων.
• Η αναγκαία αύξηση του ποσοστού στελέχωσης των Μονάδων σε καιρό ειρήνης, σε συνδυασμό με τον σταθερά μειούμενο αριθμό των κατατασσόμενων οπλιτών θητείας και την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών.
• Η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.
• Η δημιουργία δικτύου ενοποιημένης αεράμυνας .
• Η διασφάλιση λειτουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος Διοίκησης – Ελέγχου.
• Η απόκτηση δορυφόρου για απόκτηση ικανοτήτων εξελιγμένων δορυφορικών επικοινωνιών
• Η δυνατότητα χρήσης στρατηγικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
• Η αποτελεσματική αντιμετώπιση στρατηγικών και «έξυπνων» όπλων αντίπαλης χώρας, καθώς και των υβριδικών απειλών και των επιθέσεων κυβερνοπολέμου.
Βασικά στοιχεία των αλλαγών
1. Μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705, με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης
2. Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.
3. Δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
4. Χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5ης Γενιάς για την Π.Α.. 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Π.Ν. Άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά. Απόκτηση στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone κι αντί – drone συστημάτων σε επίπεδο μονάδας.
5. Απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ε.Δ., για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.
6. Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των Ε.Δ. και η επίτευξη Διακλαδικής Συνέργειας και Συνεργασίας.
7. Αναβάθμιση της Θητείας, μεταρρύθμιση της Εθνοφυλακής και ενσωμάτωση της Εφεδρείας.
8. Αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον Κυβερνοπολέμου και Ηλεκτρονικού Πολέμου.
9. Ενίσχυση και αναβάθμιση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Αύξηση της διαθεσιμότητας μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
10. Ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.
11. Εκσυγχρονισμός των υποδομών Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης.
12. Επιχειρησιακές ικανότητες για προβολή ισχύος σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.
Τα οικονομικά δεδομένα
Με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων, που προβλέπεται στη νέα Δ.Δ.,πετυχαίνουμε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΘΑ:
• Καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δις ευρώ, για το διάστημα 2024-2035.
• Καλείται να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δις ευρώ.
• Επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.
• Προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα.
• Προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλισθεί πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεων τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Το εγχείρημα της Νέας Δομής Δυνάμεων υποστηρίζεται από μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων όπως:
• Η δημιουργία του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας)
• Η σύνταξη Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών.
• Η μεταρρύθμιση στον θεσμό της Θητείας και της Εφεδρείας.
• Η δημιουργία πλάνου σταδιοδρομίας των Στελεχών των Ε.Δ., οι αλλαγές των μισθολογίων σπουδαστών και στελεχών και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΣΕΙ.
• Η αναβάθμιση της μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό (μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού στρατιωτικής οικογένειας).
Στη Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπεται μεταξύ άλλων για πρώτη φορά:
• Η αναδιοργάνωση – συγχώνευση και κατάργηση 132 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837
• Η δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού κι αντί drone θόλου, σε εθνικό και επίπεδο μονάδας.
Οπως ανέφερε ο Ν. Δένδιας, πρέπει μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones.
• H διακλαδική δομή πυραυλικής αποτροπής.
• Η απόκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Η δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών ( Μονάδα 1912) , Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947)
• Η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής
• Η συγκρότηση της Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
Συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
H νέα Δομή Δυνάμεων φιλοδοξεί να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια ύψους 6-7 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ.
• Πρόγραμμα ΕΜΖ υφιστάμενων Υποβρυχίων και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων Υποβρυχίων.
• Πρόγραμμα ΕΜΖ Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ.
• Πρόγραμμα ναυπήγησης νέας κορβέτας και νέας φρεγάτας.
• Σχεδιασμός και παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια.
• Κατασκευή συστημάτων drones κι αντι- drones».
ΠΗΓΗ: neostrategy.gr