Έχετε αναρωτηθεί αν οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να αποτύχουν και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Σίγουρα για τα ζευγάρια που βιώνουν μια αποτυχημένη εξωσωματική διαδικασία αποτελεί ένα μεγάλο συναισθηματικό στρες και συνάμα δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το αποτέλεσμα μελλοντικών θεραπειών.
Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για να διορθωθούν οι παράγοντες αυτοί, σε άλλες περιπτώσεις όμως οι επιλογές μπορεί να είναι περιορισμένες.
Ηλικιακός παράγοντας γυναίκας
Όσο αυξάνεται η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας τόσο μειώνεται το απόθεμα των λειτουργικών ωαρίων αλλά και η ποιότητα τους. Αυτό μειώνει την ικανότητα για φυσική σύλληψη και αυξάνει τα ποσοστά αποβολών πρώτου τριμήνου. Ο παράγοντας αυτός μειώνει αντίστοιχα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πως αντιμετωπίζεται;
Ενίσχυση ωοθήκικης λειτουργίας
Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμογή προεμφυτευτικού ελέγχου (για την επιλογή φυσιολογικού εμβρύου)
Ένταξη σε πρόγραμμα δώρησης ωαρίων
Ποιότητα σπέρματος
Με την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στη φυσική σύλληψη όταν το σπέρμα υπολείπεται φυσιολογικού αριθμού, έχει κακή μορφολογία και μειωμένη κινητικότητα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που τα σπερματοζωάρια έχουν σοβαρές βλάβες στο γενετικό τους υλικό με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμβρύων που δε θα δώσουν εγκυμοσύνη ούτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες εξέτασεις και ανάλογα το αποτέλεσμα εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Ανοσιολογικοί παράγοντες
Το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας μπορεί να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο που να μην είναι δυνατή η εμφύτευση του εμβρύου ή η ομαλή εξέλιξη του στο περιβάλλον της μήτρας.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει ειδικός ανοσιολογικός έλεγχος και αντιστοίχως και αντιμετώπιση.
Ενδοκρινολογικοί παράγοντες
Η ομαλή λειτουργία τόσο του θυρεοειδούς όσο και του μεταβολισμού του σακχάρου παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επίτευξη εγκυμοσύνης είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ενδομητρίωση
Η παρουσία ενδομητρίωσης μπορεί να αλλοιώσει την ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας με άσχημα επακόλουθα αλλά ακόμη πιο σημαντικά να μειώσει την ποιότητα των ωαρίων.
Οπότε η ενδομητρίωση είτε παρουσιάζεται στις ωοθήκες είτε στην ευρύτερη περιοχή του γενετικού συστήματος της γυναίκας χρήζει αντιμετώπισης εκεί βέβαια που κρίνεται απαραίτητο.
Δεκτικότητα του ενδομητρίου
Το ενδομήτριο είναι το περιβάλλον που γίνεται η εμφύτευση των εμβρύων και αυτονόητα παίζει σημαντικότατο ρόλο.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ανατομικοί παράγοντες και μικροβιακοί που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ότι πιο σημαντικό για το ζευγάρι που αναζητά βοήθεια για την απόκτηση παιδιού. Η σωστή προετοιμασία και αντιμετώπιση μπορούν να φέρουν το στόχο αυτό πολύ κοντά στην πραγματοποίηση του.