Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από Κίνα και Ρωσία με κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Κοινοποίηση:
κινα ρωσια

Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισήμαίνουν ότι τέτοιες στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται με ξεκάθαρο σκοπό τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών όσόν αφορά βασικά περάσματα στα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας

Απτό παράδειγμα της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, εξέλιξη η οποία αποτελεί εφιάλτη για το ΝΑΤΟ, αποτελεί η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Σάββατο 14 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, θα διεξαχθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με στόχο «τη διασφάλιση των στρατηγικών θαλάσσιων διαδρομών» και έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητα συντονισμού των δύο στρατών και να ενδυναμώσουν τις ικανότητές τους για την από κοινού διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητα, καθώς και την ανταπόκριση σε διάφορες προκλήσεις ασφάλειας».
Το πρωί του Σαββάτου 15 Ιουλίου, ένας κινεζικός ναυτικός στολίσκος πέντε πολεμικών πλοίων και τεσσάρων πλοίων που φέρουν ελικόπτερα επρόκειτο να συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις Northern/Interaction-2023 αναχώρησε από το στρατιωτικό λιμάνι στο Qingdao, στην επαρχία Shandong της Ανατολικής Κίνας, κατευθυνόμενος προς τα καθορισμένα ύδατα γστο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής, ανέφεραν οι Global Times.

Ο κινεζικός ναυτικός στολίσκος αποτελείται από τα αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους Qiqihar, Guiyang, τις φρεγάτες με κατευθυνόμενους πυραύλους Zaozhuang Rizhao και το πλοίο ολοκληρωμένου ανεφοδιασμού Taihu που φέρει ελικοφόρα και τα πέντε πλοία έχουν αναλάβει πολλές σημαντικές αποστολές.
Ο κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Song Zhongping δήλωσε στους Global Times την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 ότι αυτά τα πολεμικά πλοία φέρουν εξοπλισμό μάχης και έχουν συμμετάσχει σε διάφορες ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων και κοινών ασκήσεων ανοιχτής θάλασσας.
Έχουν ήδη διαμορφώσει ικανότητες μάχης και επιχειρησιακής υποστήριξης.
«Αυτή η διάταξη των δυνάμεων αναδεικνύει την ισχυρή ικανότητα μάχης του ναυτικού της Κίνα νσ διεξάγει επιχειρήσεις στην ανοιχτή θάλασσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασκήσεις Northern/Interaction-2023 διοργανώνονται από τη Διοίκηση Βορείου Τομέα PLA, ενώ οι δυνάμειςπου συμμετείχαν στην προηγούμενη άσκηση Western/Interaction-2021 αποτελούνταν κυρίως από δυνάμεις της Διοίκησης Δυτικού Τομέα.

Η προϊστορία

Τον Αύγουστο του 2021, η Ρωσία συμμετείχε στην άσκηση Western/Interaction-2021 που πραγματοποιήθηκε στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui της βορειοδυτικής Κίνας, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Κίνα κάλεσε ξένες δυνάμεις να συμμετάσχουν στις ετήσιες στρατηγικές ασκήσεις της στην επικράτειά της.
Από το 2018, η Κίνα έχει αποστείλει διαδοχικά στρατεύματα για να συμμετάσχουν στις μεγάλες στρατηγικές ασκήσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Vostok 2018, Tsentr-2019» και Kavkaz-2020.
Το 2022, για πρώτη φορά, ο κινζεζικός στρατός έστειλε ταυτόχρονα τον στρατό, το ναυτικό και τις αεροπορικές δυνάμεις του στη Ρωσία για να συμμετάσχει στις ασκήσεις «Vostok 2022».
Οι χερσαίες επιχειρήσεις του «Vostok 2022» πραγματοποιήθηκαν σε 13 χώρους εκπαίδευσης στη Ρωσία, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν γεώτρηση στις σχετικές περιοχές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Η στρατηγική εταιρική σχέση

Ο Li Shuyin, ερευνητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών και ειδικός σε ρωσικά στρατιωτικά ζητήματα, δήλωσε ότι οι κοινές ασκήσεις Κίνας-Ρωσίας, ως μια κανονικοποιημένη και θεσμοθετημένη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, χρησιμεύουν ως ουσιαστική εκδήλωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας.
Έχουν γίνει σημαντικοί παράγοντες της γεωστρατιγικής ασφάλειας ασφάλειας για τις δύο υπεύθυνες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.
«Οι κοινές ασκήσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας καταδεικνύουν την εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και την αποφασιστικότητα και τη βούλησή τους να καταπολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία και να διατηρήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Η σχετική σταθερότητα της περιφερειακής κατάστασης τα τελευταία χρόνια συνδέεται στενά με τα αγαθά δημόσιας ασφάλειας που διασφαλίζονται από την Κίνα και τη Ρωσία», είπε.

Γιατί η Θάλασσα της Ιαπωνίας;

Σε αντίθεση με την άσκηση Western/Interaction-2021»που πραγματοποιήθηκε σε μια βάση τακτικής εκπαίδευσης του στρατού, οι φετινές ασκήσεις «Northern/Interaction-2023» που διοργανώνει η Διοίκηση του Βόρειου Τομέα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην κεντρική περιοχή της Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Αυτό έχει αποδοθεί στην περιοχή που ανήκει σε διεθνή ύδατα όπου οι χώρες μπορούν να διεξάγουν στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, σημείωσε ο Song.
«Επίσης, η Θάλασσα της Ιαπωνίας είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πέρασμα τόσο για την Κίνα όσο και για τη Ρωσία.

Τα τρία στενά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, δηλαδή το Στενό της Σόγιας, το Στενό Tsushima και το Στενό Tsugaru, σχετίζονται όλα με την εθνική με το κινεζικό και ρωσικό δόγμα ασφάλειας.
Ειδικά αν εχθρικές δυνάμεις Θέλετε να δημιουργήσετε προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, θα αποτελούσε σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Κίνας και της Ρωσίας».
Ο ϊδιος δήλωσε επίσης ότι μέσω των ασκήσεων, η Κίνα και η Ρωσία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον παραδοσιακό τομέα ασφάλειας.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν θέματα όπως σενάρια αεράμυνας, αντιπυραυλικά, επιχειρήσεις κατά πλοίων και ανθυποβρυχίων. Ταυτόχρονα, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν και μη παραδοσιακούς τομείς ασφαλείας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της πειρατείας και η ανθρωπιστική διάσωση.
Δεδομένου ότι πρόκειται για κοινές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας, ο σχεδιασμός της άσκησης θα πρέπει να περιλαμβάνει σενάρια όπου το σκάφος της μιας πλευράς έχει υποστεί ζημιά και η άλλη πλευρά συμμετέχει σε προσπάθειες διάσωσης, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των στρατευμάτων τους, πρόσθεσε.
Ο Song πιστεύει ότι τέτοιες ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την πραγματική στρατιωτική ικανότητα της Κίνας και της Ρωσίας για τη διατήρηση της ασφάλειας της θαλάσσιας στρατηγικής διέλευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών σε ασταθείς καταστάσεις και ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης.
Photo:CCTV

Κοινή ναυτική και αεροπορική περιπολία

Μετά την άσκηση «Vostok 2022», Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν τη δεύτερη κοινή ναυτική τους περιπολία στον Ειρηνικό Ωκεανό, καλύπτοντας συνολική απόσταση άνω των 7.000 ναυτικών μιλίων, περνώντας από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Βερίγγειο Θάλασσα.
Τον Ιούνιο του 2023, η Κίνα και η Ρωσία οργάνωσαν την 6η κοινή αεροπορική στρατηγική περιπολία τους πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και χώρισαν για πρώτη φορά μια τέτοια περιπολία σε δύο στάδια.

Δεδομένων των παραπάνω γεγονότων, είναι προφανές ότι οι κοινές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία έχουν γίνει τακτικές.
Σχετικά με το εάν η Κίνα και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τρίτη κοινή ναυτική περιπολία μετά την άσκηση «Βόρειος/Αλληλεπίδραση-2023», ο Song είπε ότι η πιθανότητα είναι μεγάλη και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια πρώτη κοινή ναυτική και αεροπορική στρατηγική περιπολία μεταξύ Κίνα και Ρωσία, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στη στρατιωτικη΄συνεργασία των δύο κρατών
Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επισήμανε ότι μια τέτοια κοινή αεροπορική και ναυτική στρατηγική περιπολία θα οργανωθεί αργά ή γρήγορα, η οποία όχι μόνο θα ενισχύσει τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας αλλά και θα ενισχύσει τις πραγματικές επιχιερησιακές τους ικανότητες, καθιστώντας τις ασκήσεις περισσότερο ενδεικτικές των πραγματικών καταστάσεων μάχης.

Putin attends joint military drills with China, others | AP News

China and Russia may carry out joint naval patrol following Vostok-2022:  expert - Global Times
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: