Επανάληψη της οικονομικής κρίσης του ’70; Τι λένε δυο γκουρού 

Κοινοποίηση:
jamie-dimon-

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, και ο CEO της BlackRock, Larry Fink, έχουν και οι δύο στο μυαλό τους τη δεκαετία του 1970

Στις ομιλίες τους στο Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία, ο Jamie Dimon έκανε λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε καιρό ειρήνης. «Υπάρχει κάπως αυτό το παντοδύναμο συναίσθημα ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα», είπε. «Είμαι προσεκτικός», προσέθεσε

Ο Dimon, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο όταν υποστήριξε ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να πάνε στο 7%, έκανε παρόμοια σχόλια ξανά μιλώντας για την πιθανότητα να αυξηθεί ολόκληρη η καμπύλη των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
«Θα προέτρεπα τους ανθρώπους να είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Δεν ξέρω αν θα συμβεί. Αλλά κοιτάζω αυτό που βιώνουμε σήμερα και μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία του ’70», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Larry Fink της BlackRock έκανε παρόμοια σχόλια. «Αυτό που συμβαίνει τώρα, μου θυμίζει τη δεκαετία του 1970», δήλωσε.
Και προσέθεσε: «Και η δεκαετία του ’70 αφορούσε την κακή πολιτική. Σήμερα πάλι έχουμε κακή πολιτική και μεγάλες μακροοικονομικές αλλαγές».

Ο Fink αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις, στην έξαρση λαϊκισμού και στους περιορισμούς στη νόμιμη μετανάστευση. Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα σημείωσε τη μεγάλη αύξηση από περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του αιώνα σε 33 τρισεκατομμύρια δολάρια τώρα, κάτι που είπε επίσης ότι είναι πληθωριστικό, όπως και η άνοδος του ισολογισμού της Federal Reserve.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα», σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει σκληρή ή ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ το επόμενο έτος, ο CEO της BlackRock ανέφερε πως θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών και τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο μέτωπο των επιτοκίων.

Γενικότερα πάντως επικρατεί προβληματισμός για την συνεχιζόμενη άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με οικονομολόγους και αναλυτές να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στα κράτη, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: