Επεισόδιο σημειώθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022». Μετά το τέλος της τελετής τρεις ακτιβιστές από το Θιβέτ προσέγγισαν το σημείο και προσπάθησαν να κρεμάσουν πανό με τίτλο «Νο genocide».
Η αντίδραση των ανδρών ασφαλείας ήταν άμεση, καθώς τους απομάκρυναν από τον χώρο προχωρώντας σε συλλήψεις. Από το 1951 το Θιβέτ βρίσκεται υπό κινεζική κατοχή και αρκετοί Θιβετιανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους κατά των αξιωματούχων της Κίνας τους οποίους κατηγορούν για θρησκευτική καταπίεση και αλλοίωση του πολιτισμού του Θιβέτ.
Η ανακοίνωση της ΕΟΕ
Με μία λιτή ανακοίνωση, σχολίασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το συμβάν με τους τρεις ακτιβιστές που εισήλθαν στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
«Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3000 χρόνια Ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την Ειρήνη και τον Διάλογο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση “χρησιμοποιήθηκε” από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΟΕ.
Νωρίτερα σήμερα τρεις ακτιβιστές, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισήλθαν στον χώρο του αρχαίου σταδίου και ναού όπου ανάβει παραδοσιακά η Ολυμπιακή Φλόγα και προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν ένα πανό αμέσως μετά την Αφή, όμως απομακρύνθηκαν από τους άνδρες ασφαλείας.
Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία
Ολοκληρώθηκε, στην Αρχαία Ολυμπία, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022, που θα φιλοξενηθούν στο Πεκίνο (4-20 Φεβρουαρίου). Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το παραδοσιακό τελετουργικό, αλλά χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19.
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, από τις ακτίνες του ήλιου στον ναό της Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία, λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Παρόντες, ήταν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, εκπρόσωποι της ελληνικής και της κινέζικης Ολυμπιακής Επιτροπής και διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.
Για δεύτερη διαδοχική (σ.σ. προηγήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο) και τρίτη στην Ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η παραδοσιακή Τελετή διεξήχθη χωρίς την παρουσία θεατών. Η πρώτη φορά, συνέβη το 1984, όταν η Ελλάδα θέλησε με τον τρόπο αυτόν, να διαμαρτυρηθεί για τον εμπορικό χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.
Η ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου, ως Ελληνίδα ιέρεια, άναψε την Φλόγα με τον παραδοσιακό τρόπο, χάρη στις ακτίνες του ήλιου που περνούσαν από ένα κάτοπτρο.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε ακόμα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 θα είναι μια σημαντική στιγμή για να φέρουμε τον κόσμο κοντά σε ένα πνεύμα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης. Οπως έχει δείξει, σαφώς, η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, δεν μπορούμε παρά να αντιμετωπίσουμε με αλληλεγγύη τις πολλές προκλήσεις αυτού του κόσμου. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.