Αυτό το θέμα αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό αντικείμενο της επιβίωσης που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό.
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, ένας άνθρωπος μπορεί ζήσει για δεκάδες ημέρες χωρίς τροφή αλλά όχι πάνω από μερικές ημέρες χωρίς νερό.
Με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία γνωρίζουμε ότι κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει χωρίς νερό πάνω από 7 ημέρες με πιο ρεαλιστικά δεδομένα αυτό να είναι ανάμεσα σε 3 με 5 ημέρες.
Αυτομάτως αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της λήψης νερού κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση (κλίμα, απώλεια υγρών, κούραση, κτλ.). Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ορίζει πως ελάχιστη ποσότητα λήψης νερού είναι 2 λίτρα ανά ημέρα – αυτό είναι το ελάχιστο, όχι το προτεινόμενο.
Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες τρόποι να κάνουμε το ακάθαρτο νερό πόσιμο σε κατάσταση επιβίωσης. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ενδεικτικά έναν από αυτούς…
Το παλικάρι αυτό με τα βίντεο επιβίωσης, είναι καλό και φιλότιμο. Έχει αρκετά βίντεο με οδηγίες για όσους θέλουν να μάθουν 5 βασικά πράγματα επιβίωσης και όχι μόνον.
Το φίλτρο του όμως θέλει τροποποίηση. Η διήθηση γίνεται από το αραιό προς το πυκνό. Βασική αρχή υδραυλικής & μηχανικής. Κατά συνέπεια γεμίζουμε το αυτοσχέδιο φίλτρο μας, από το βάθος πρός τα πάνω ώς εξής :
Φίλτρο καφέ ή κάλτσα ή όποιο άλλο ύφασμα (Πχ, μακό από φανελάκι) έχουμε. Όχι αδιάβροχα ή μουσαμά 😉
Μετά βάζουμε βαμβάκι αν έχουμε, για καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι απαραίτητο.
Εν συνεχεία τον άνθρακα, δηλαδή κοπανισμένο πλυμένο καθαρό από στάχτες κάρβουνο από την χθεσινή μας φωτιά, σε σκόνη. Όσο πιό ψιλή τόσο καλύτερα.
Από πάνω πάλι ύφασμα ή φίλτρο καφέ (αυτό αν δεν υπάρχει δεν πειράζει).
Εν συνεχεία γεμίζουμε με (κατά το δυνατόν) καθαρή ποταμίσια άμμο.
Τέλος συμπληρώνουμε τα χαλικάκια.
Έτσι τα μεγάλα σκουπιδάκια μένουν στα χαλικάκια, τα επόμενα στην άμμο κοκ.
Σημαντική είναι η σωστή διαστρωμάτωση και η συμπύκνωση των υλικών σε κάθε στρώση, για να έχουμε ένα φίλτρο που να λειτουργεί σωστά.
Υπ’ όψιν : Όσο πιό καθαρό νερό του βάζουμε, τόσο περισσότερο θα κάνει να βουλώσει 😉
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Ο βρασμός του νερού που θα πάρουμε από το φίλτρο μας, είναι απαραίτητος εξ άπαντος. Και εννοώ κανονικός βρασμός 10 λεπτών – με μπουρμπουλίθρες, όχι χαζομάρες του τύπου είδα αχνό και είμαι ΟΚ. Να έχετε στο μυαλό σας ότι το φίλτρο σας κατακρατεί σκουπίδια, νύμφες & αυγά εντόμων, άμμο κλπ. Μόνον όμως ο βρασμός αποστειρώνει το φιλτραρισμένο νερό σας.
Θα πρότεινα σε όσους ενδιαφέρονται να πειραματιστούν και μόνοι τους, τώρα που ο καιρός ευνοεί εξορμήσεις. Καλή επιτυχία.