Επιδόματα ακρίβειας: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι – Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Κοινοποίηση:
doc_20180109_1903578_eggrafo_bardias

Η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε στη 86η ΔΕΘ, μια νέα δέσμη μέτρων.

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων, ωφελούμενοι από τα νέα μέτρα στήριξης βγαίνουν νέοι γονείς, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες και ΑμΕΑ.

Αυτό σημαίνει πως τον Οκτώβριο θα υπάρξει επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, εκμηδενίζοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η οποία θα είναι σχεδόν… διπλάσια.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης του εκτιμάται πως θα ξεκινά από 1,4 -1,5 ευρώ το λίτρο. Από την άλλη, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, σχεδιάζεται να κοπεί η επιδότηση που δίδεται στο πετρέλαιο κίνησης –και παρά την οποία σήμερα η τιμή του κινείται κοντά στα 2 ευρώ ρεκόρ πανελλαδικά.

Σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε την Δευτέρα (12/09) αναλυτικά:

– περίπου 750.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
– 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες
– περίπου 175.000 άτομα με αναπηρία
– μακροχρόνια άνεργοι που ανήκουν στο Μητρώο της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ.

Το διπλό ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν περίπου 225.000 δικαιούχοι και τη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού περίπου 734.000 δικαιούχοι.

Τα 250 ευρώ χορηγούνται σε όσους τον Νοέμβριο λάβουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Οι όροι χορήγησης:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

γ) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση
α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

(βα) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

(ββ) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Μακροχρόνια άνεργοι

Η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα χορηγηθεί σε μακροχρόνια ανέργους μέσα στον Δεκέμβριο. Η οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων αφορά όσους έχουν εξαντλήσει την 12μηνη επιδότηση τους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Επίσης, δεν υπολογίζεται στα ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Υπάρχουν ωστόσο και τα… ψιλά γράμματα που αφήνουν αρκετό κόσμο εκτός των έκτακτων επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά την επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ, τα 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων και το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ). Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.

Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ αν και εφόσον δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

Τέλος για τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστους συνταξιούχους και ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ, οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου. Χάνουν πλήρως όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: