Σε.. άγνωστα νερά «πλέει» το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία- ανάμεσά τους και δύο ελληνόκτητα-, στην Ερυθρά Θάλασσα. Η έκρυθμη κατάσταση σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς διαδρόμους του πλανήτη εγείρει ανησυχία, με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο να κάνει λόγο για ένα ντόμινο επιπτώσεων για την Ελλάδα, που δε θα αφήσει αλώβητο κανέναν τομέα της οικονομίας.
Ο διεθνολόγος και ερευνητής του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, αναλύει στο Thesstoday.gr πως η αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινάει από την Ερυθρά Θάλασσα, απειλεί την Ελλάδα με ένα νέο κύμα ακρίβειας που μπορεί να επηρεάσει από τα βασικά αγαθά έως και τα προϊόντα πετρελαίου. «Οι επιπτώσεις αυτή τη στιγμή, είναι οικονομικές. Το αυξημένο κόστος σημαίνει αυξημένο πληθωρισμό, πιο ακριβά τρόφιμα, καθυστέρηση στην παραγωγή, υψηλότερο κόστος σε αρκετά προϊόντα αλλά και υπηρεσίες. Υπάρχει ένα ντόμινο, καθώς επηρεάζονται όχι μονο τα προϊόντα που εισαγονται απο τις ασιατικές χώρες αλλά και όσα σχετίζονται με αυτές. Για παράδειγμα, όσο καθυστερεί η παράδοση πετρελαίου, τόσο καθυστερεί η παραγωγή δικών μας προϊόντων πετρελαίου, που μετά τον τουρισμό αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας», εξηγεί ο κ. Δεσποτόπουλος.
Εμφανείς είναι και οι επιπτώσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες που λόγω της κατάστασης, καθυστερούν την παραγωγή τους, αναφέρει ο ερευνητής. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Όταν μια αυτοκινητοβιομηχανία περιμένει εξαρτήματα από Κίνα, για να στείλει αυτοκίνητα στην Ελλάδα, σημαίνει ότι όλοι θα επηρεαστούν από τις καθυστερήσεις, μαζί και ο έμπορος στην Ελλάδα που θα αργήσει να παραδώσει και έπειτα να εισπράξει», επεξηγεί, ενώ εκτιμά πως οι εντάσεις θα συνεχιστούν με ανάλογη συχνότητα και το επόμενο διάστημα.
«Ορθώς η Ελλάδα συμμετέχει σε μια διευρυμένη δύναμη για ελεύθερο εμπόριο»
Ο διεθνολόγος υπογραμμίζει ως ορθή την πρόθεση της Ελλάδας να αποστείλει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού ως άμυνα απέναντι στους Χούθι, με σκοπό την προστασία των εμπορικών πλοίων. «Αυτή τη στιγμή η Δύση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το εμπόριο, διότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι παρά πολύ σημαντικές. Η Δύση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της όταν χτυπούνται τα συμφέροντα της από μια τρομοκρατική οργάνωση όπως οι Χούθι, όπως και δεν μπορεί να γίνει βορά στον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Ορθώς η Ελλάδα έχει δηλώσει την πρόθεση της να συμμετάσχει σε μια διευρυμένη δύναμη που θα προασπίσει το ελεύθερο εμπόριο», σημειώνει και προσθέτει πως «δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να είναι όμηροι οποιασδήποτε ισλαμικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης».
Αναμενόμενες οι επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία
Καθώς η πλειοψηφία των εμπορικών πλοίων είναι ελληνόκτητα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο είναι αναμενόμενο ότι ήδη κάποια από αυτά έχουν χτυπηθεί από τους αντάρτες. «Εφόσον περνούν αρκετά ελληνόκτητα πλοία από την περιοχή, είναι λογικό, δυστυχώς, κάποια από αυτά να θίγονται από την πειρατική αυτή συμπεριφορά», διευκρινίζει.