Στις 23:50 της Τρίτης, ένας μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας.
Τη συγκεκριμένη χρονική, ο αστεροειδής διαμέτρου ενός χιλιομέτρου, θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο, δηλαδή 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, όσο δηλαδή 5 φορές η απόσταση της Γης από τη Σελήνη. Σε κοσμικούς όρους, πάντως, οι επιστήμονες αυτή την απόσταση τη θεωρούν «ξυστά».
Όσοι έχουν τηλεσκόπιο, ακόμα και μικρό, με λίγη προσοχή και με καθαρό ουρανό, μπορούν να εντοπίσουν το ίχνος του.
Ο μεγάλος διαστημικός βράχος με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» κινείται με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα και δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο τη Γη στον αιώνα αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι αστρονόμοι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Είχε ανακαλυφθεί το 1994 και διαπιστώθηκε ότι συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 μέρες. Το 1933 είχε πλησιάσει περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά έως το 2105, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και του Caltcech.
Ο αστεροειδής ταξινομείται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνος, χαρακτηρισμός που δίνεται σε κάθε αστεροειδή διαμέτρου άνω των 140 μέτρων, ο οποίος πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Μια μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα Κοντινά στη Γη Αντικείμενα (Near-Earth Objects-NEO), τα οποία πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 28.000 ΝΕΟ, ενώ γύρω στα 3.000 νέα ΝΕΟ ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Καθώς νέα ισχυρότερα τηλεσκόπια θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των ΝΕΟ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Τα αντικείμενα στον κατάλογο των ΝΕΟ εκτιμάται – με βάση υπολογισμούς της τροχιάς τους – ότι δεν συνιστούν απειλή για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Αν ειδα καλα πανω και αριστερα στον αστεροειδη ειναι χαραγμενο το εθνικο μοτο “ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Γ@ΜΙΕΣΑΙ” Μας εχουν παρει χαμπαρι ολοι!!
Μάλλον ο Κούλης θα φταίει αν πέσει στη γη – τέτοια γκαντεμόσαυρα που είναι!
Πέσε στη γη μπας κ ταρακουνηθουν μερικοι μερικοί