Μία απίστευτη ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι, βρίσκοντας πως σε έναν μακρινό κόσμο οι άνεμοι φυσούν με «διαστημικές» ταχύτητες που φτάνουν τα 9 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ή τα 33.000 χιλιόμετρα την ώρα – οι ταχύτεροι που μετρήθηκαν ποτέ σε έναν πλανήτη.
Ο γίγαντας αερίου που ονομάζεται WASP-127b και ανακαλύφθηκε το 2016, περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι 520 έτη φωτός από τη Γη. Περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του αστέρι σε μόλις τέσσερις ημέρες, ακολουθώντας μια ελαφρώς λοξή τροχιά.
Ο εξωπλανήτης είναι επίσης πιθανότατα παλιρροϊκά κλειδωμένος στο αστέρι του με τον ίδιο τρόπο που είναι το φεγγάρι στη Γη – αλλά ίσως το μεγαλύτερο εκκεντρικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά μόνο 16% τόσο μαζικός, καθιστώντας τον έναν από τους πιο φουσκωτούς πλανήτες που είναι γνωστοί στους αστρονόμους. Έτσι, η έντονα διογκωμένη φύση του επιτρέπει στους πρόθυμους αστρονόμους να κοιτάξουν μέσα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς του.
Μια ομάδα με επικεφαλής τη Lisa Nortmann του γερμανικού Πανεπιστημίου του Göttingen εντόπισε την παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Μελετώντας περαιτέρω αυτά τα φάσματα, οι ερευνητές λένε ότι ήταν μπερδεμένοι όταν παρατήρησαν δύο διαφορετικές κορυφές μήκους κύματος για αυτά τα μόρια, γεγονός που έδειξε ότι μερικά από αυτά τα μόρια απομακρύνονταν από τη Γη, ενώ άλλα κινούνταν προς τη Γη, ενώ άλλα απομακρύνονταν με την ίδια ταχύτητα.
«Ήμουν λίγο μπερδεμένη», δήλωσε η Nortmann στο New Scientist. «Αλλά με λίγο πιο προσεκτική ανάλυση δεδομένων, έγινε σαφέστερο ότι υπάρχουν δύο σήματα. Ήμουν αρκετά ενθουσιασμένη – η πρώτη μου σκέψη ήταν αμέσως ότι πρέπει να είναι κάποιο είδος υπερ-περιστρεφόμενου ανέμου».
Περαιτέρω ανάλυση των φασμάτων που συλλέχθηκαν έδειξε ότι η κίνηση ήταν μέγιστη στον ισημερινό του πλανήτη, οπότε η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν να εξηγηθούν από υπερηχητικούς ανέμους που περιορίζονταν στην περιοχή.
Ενώ οι λόγοι για τον συγκλονιστικό καιρό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές ερμηνεύουν ότι αυτοί οι άνεμοι είναι έξι φορές ταχύτεροι από την ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο ίδιος ο πλανήτης. Για λόγους σύγκρισης, ο Ποσειδώνας κατέχει το ρεκόρ για τους ταχύτερους ανέμους στο ηλιακό μας σύστημα. οι άνεμοι στο WASP-127b είναι εκπληκτικά 18 φορές ισχυρότεροι.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν επίσης ότι ο πλανήτης έχει ελαφρώς διαφορετικές θερμοκρασίες μεταξύ της πρωινής και της βραδινής πλευράς του, υποδεικνύοντας ότι «έχει πολύπλοκα καιρικά μοτίβα ακριβώς όπως η Γη και άλλοι πλανήτες του δικού μας συστήματος», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Fei Yan του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.