Το κοράλλι έχει πλάτος 34 μέτρα
Το μέγα κοράλλι – το οποίο είναι μια συλλογή από πολλά συνδεδεμένα, μικροσκοπικά πλάσματα που μαζί σχηματίζουν έναν οργανισμό και όχι έναν ύφαλο – θα μπορούσε να είναι ηλικίας άνω των 300 ετών.
Βρέθηκε από έναν βιντεογράφο που εργαζόταν σε ένα πλοίο του National Geographic που επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.
«Πήγα για κατάδυση σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ναυάγιο και τότε είδα κάτι», δήλωσε ο Manu San Felix.
Φώναξε τον φίλο του κατάδυσης, που είναι και ο γιος του Inigo, και βούτηξαν πιο κάτω για να το επιθεωρήσουν.
Βλέποντας τα κοράλλια, τα οποία βρίσκονται στα νησιά Σολομώντα, ήταν σαν να έβλεπε έναν «καθεδρικό ναό κάτω από το νερό», είπε.
«Είναι πολύ συγκινητικό. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε.
«Σκέφτηκα, ‘Ουάου, αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων’», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες της αποστολής μέτρησαν τα κοράλλια χρησιμοποιώντας ένα είδος μετροταινίας κάτω από το νερό. Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κοράλλια αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται με την κλιματική αλλαγή.
Τα κοράλλια αποτελούνται από εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς που ονομάζονται πολύποδες, ο καθένας με το δικό του σώμα και στόμα, οι οποίοι αναπτύσσονται μαζί ως αποικία. Ορισμένα κοράλλια αναπτύσσουν σκληρό, εξωτερικό σκελετό και όταν πολλά από αυτά συγχωνευθούν μεταξύ τους σχηματίζουν έναν κοραλλιογενή ύφαλο.
Ορισμένοι από αυτούς τους υφάλους μπορούν να εκτείνονται σε τεράστιες αποστάσεις, σχηματίζοντας τεράστιες δομές όπου ζουν ψάρια και άλλα είδη.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στηρίζουν επίσης τα μέσα διαβίωσης ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τον τουρισμό ή την αλιεία.