Σε ένα πρωτόγνωρο για τα χρονικά, περιβάλλον μπήκαν σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο και σε όλη την Αργολίδα.
Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ηταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων.
Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο του ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Μουδιασμένη» επιστροφή στα θρανία
Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού.
Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσαν οι Λυκειάρχες των σχολείων.
Πέρα από τις συμβουλές ατομικής υγιεινής που λίγο πολύ έχουν μπει στις ζωές όλων μας ειδικά με την άρση των μέτρων, καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν μία σειρά από νέους κανόνες προκειμένου να αποφευχθεί κυρίως ο συνωστισμός.
· Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, με τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.
· Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση στο προαύλιο πριν την έναρξη του προγράμματος.
· Οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
· Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα ορίζεται στους 15, ενώ τάξεις με περισσότερους μαθητές θα χωριστούν σε υπο-τμήματα και θα εφαρμόζουν εκ περιτροπής διδασκαλία.
Mάλιστα απόσταση μεταξύ των μαθητών θα πρέπει να είναι στο ενάμισι μέτρο, ενώ για την αποφυγή του συγχρωτισμού θα υιοθετηθούν και πρακτικές διαχωρισμού των μαθητών και στα διαλείμματα.
Αναλυτικότερα:
· Σταδιακή και με σειρά η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
· Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος στο προαύλιο.
· Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα.
· Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα, όπως μπάσκετ ποδόσφαιρο και βόλεϊ
Η πρώτη εβδομάδα θα είναι ένα σημαντικό κρας τεστ και το οποίο το υπουργείο Παιδείας ευελπιστεί ότι θα φέρει τη σχολική κοινότητα προ των νέων ευθυνών απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού.
Περίπου 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα βρεθηκαν σημερα στα θρανία, ενώ από τις 18 Μαΐου στις τάξεις θα επιστρέψουν περίπου 500.000 παιδιά των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ & Β’ Λυκείου.
Αναλυτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ, ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορωνοϊό δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου.
Οι συμμαθητές του νοσούντος, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν.
Μόλις εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα ο μαθητής, θα φορέσει μάσκα θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο του σχολείου, απολύτως απομονωμένος.
Ειδοποιείται ο κηδεμόνας του ώστε να έρθει να τον πάρει αμέσως, κρατώντας κι αυτός τα μέτρα προστασίας.
Το παιδί θα κάνει το τεστ και θα απομονωθεί στο σπίτι του για όσο καιρό χρειαστεί.
Προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σε κάθε σχολείο ορίζεται ως υπεύθυνος ένας εκπαιδευτικός και ένας απομονωμένος χώρος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων.
Στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων μίλησε ο Λυκειάρχης του 2ου Λυκείου Ναυπλίου Βασίλης Χαραμής:
καλη αρχη στα παιδια με τα νεα δεδομενα . ακουω συνεχεια να λενε οτι τα σχολεια δεν πρεπει να ανοιξουν και κυριως τα δημοτικα . ειμαι μητερα δυο παιδιων δευτερας και πεμπτης δημοτικου . θα ηθελα να πω το εξης .Πολλοι γονεις αντιδρουν στο ανοιγμα των σχολειων αλλα πολλοι απο αυτους τουσ γονεις ειναι αυτοι που πηγαινουν τα παιδια τουσ στισ παιδικες χαρεσ και συνωστιζοναι . τοτε δεν κολανε και στο σχολειο κολανε ειναι το ερωτημα μου . εγω πιστευω οτι τα παιδια θα επρεπε να πανε στοσχολειο οχι τοσο για να διδαχθουν τα μαθηματα τους αλλα για να προετοιμαστουν στον τροπο που πρεπει να συμπεριφερονται και να προσεχουν για τη νεα σχολικη δυσκολη χρονια που μας ερχετε παρεα με την αορατη ασθενεια που υπαρχει . να διδαχθουν τα παιδια μας μεσα απο το σχολειο πως να προσεχουνε