Μετά από περίπου δύο μήνες αποχής, οι πρόβες ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών ξεκινούν και πάλι ενώ θα αρχίσουν και τα εγχώρια κινηματογραφικά γυρίσματα.
Πρόβες και γυρίσματα σε κλειστούς, μη αεριζόμενους χώρους, συνωστισμός συντελεστών, σκηνές σε απόσταση αναπνοής, αγγίγματα στο πρόσωπο, κοινά καμαρίνια και καλλυντικά αποτελούν πλέον παρελθόν. Τη θέση τους θα πάρουν οι αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρο από άτομο σε άτομο, οι μάσκες, τα γάντια και η παραμονή στους χώρους προετοιμασίας των ελάχιστων απαραίτητων ατόμων.
Οι αποστάσεις
Βασικός και απαρέγκλιτος κανόνας είναι και η τήρηση αποστάσεων. Ό,τι κι αν επιτάσσει το σενάριο ή η σκηνοθετική προσέγγιση κάθε παράστασης, το κάθε άτομο οφείλει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από το άλλο όταν βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και τουλάχιστον 2 μέτρων όταν η προετοιμασία γίνεται σε κλειστό χώρο. Η χρήση μάσκας ή προσωπείου δεν είναι μεν υποχρεωτική συστήνεται, παρόλα αυτά, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού.
Κατά την είσοδο των καλλιτεχνών στους χώρους προβών και γυρισμάτων δεν θα γίνεται μεν θερμομέτρηση, καθώς δεν θεωρείται αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου, θα γίνεται, ωστόσο, αναλυτική καταγραφή των εισερχόμενων προκειμένου να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.
Μακιγιάζ – κοστούμια
Αλλάζουν ριζικά και οι συνθήκες που αφορούν στο μακιγιάζ και την ενδυματολογία. Η συνήθεια των ενός ή δύο μαγικιέρ που αναλαμβάνουν να επιμεληθούν όλα τα μέλη της παράστασης με τα ίδια καλλυντικά αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς η μεταφορά μικροβίων μέσω των καλλυντικών και των αξεσουάρ είναι εξαιρετικά πιθανή. Ιδανικά συστήνεται ο κάθε καλλιτέχνης να επιμελείται μόνος του το μακιγιάζ του ενώ σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό σετ μακιγιάζ για τον καθένα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα κοστούμια αυτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους καλλιτέχνες που τα φορούν οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να ντύνονται μόνοι τους. Όλα τα κοστούμια θα πρέπει, υποχρεωτικά, να καθαρίζονται με ατμό πριν και μετά τη χρήση τους και να φυλάσσονται σε ξεχωριστούς χώρους.
Μεγάλη σχολαστικότητα στον καθαρισμό των μουσικών οργάνων
Αυστηρές είναι οι συστάσεις προς όσους παίζουν ή χειρίζονται μουσικά όργανα. Μεταξύ των μουσικών που παίζουν πνευστά και τύμπανα θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ενώ ειδικά για την περίπτωση των χάλκινων πνευστών είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη ατομικού διαχωριστικού από Plexiglas. Επίσης τα πνευστά όργανα θα πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά, αποκλειστικά και μόνον από τους μουσικούς που τα χρησιμοποιούν και να απολυμαίνονται με διάλυμα ξυδιού το οποίο θα εφαρμόζεται σε μαλακό ύφασμα. Μεγάλη σχολαστικότητα συστήνεται στον καθαρισμό των τυμπάνων δεδομένου ότι μέσω της δόνησης της μεμβράνης τους από το χτύπημα των μπαγκετών μπορεί να δημιουργηθούν δυνητικά μολυσμένα αέρια κύματα ικανά να μεταφέρουν τον ιό κατά την εισπνοή τους.
Για ευνόητους λόγους, όπου υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται η προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και τα γυρίσματα να γίνονται σε ανοιχτούς χώρους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά.
Για τους κλειστούς χώρους τα μέτρα είναι περισσότερα και πιο αυστηρά. Οι απολυμάνσεις με χλωρίνη είναι επιβεβλημένη τόσο πριν όσο και μετά την χρήση του χώρου με ιδιαίτερη σχολαστικότητα δε στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν, σε μόνιμη βάση, αντισηπτικά, ποδοκίνητους κάδους απορριμμάτων αλλά και χάρτινα ή πλαστικά καλύμματα λεκάνης. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή στεγνώματος των χεριών με μηχανήματα ζεστού αέρα.