Επιστροφή στο σχολείο: 8+1 συμβουλές για τους γονείς

Κοινοποίηση:

Το καλοκαίρι έφθασε στο τέλος του και οι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν τα πολύτιμα παιδάκια τους πίσω στο σχολείο. Έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές για το πώς οι γονείς μπορούν να αποφύγουν την υπερένταση, καθώς προετοιμάζονται για τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο σχολείο. Πρώτα από όλα, μπείτε σε λειτουργία “σχολείου”.

 

 

 

Τα παιδιά έχουν συνηθίσει να κοιμούνται αργότερα και να ξυπνάνε πιο αργά. Η προσαρμογή σε ένα σχολικό πρόγραμμα μπορεί να είναι δύσκολη. Για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή, επαναφέρετε τα προγράμματα ύπνου των παιδιών σας στη “Σχολική Ώρα” δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη ημέρα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών να κοιμούνται από εννέα έως 11 ώρες και οι έφηβοι, μεταξύ 14 και 17 ετών, πρέπει να κοιμούνται περίπου οκτώ έως 10 ώρες.

 

Εάν αρχίσετε να προσαρμόζετε το πρόγραμμά τους τώρα, μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του σχολείου, τα παιδιά θα έχουν ήδη το σωστό πρόγραμμα ύπνου και θα είναι μια λιγότερη ανησυχία για την οικογένειά σας.

Αλλάξτε τη νοοτροπία

Εξερευνήστε πολιτιστικά πράγματα, είτε διαδικτυακά είτε αυτοπροσώπως για να μεταφέρετε τον εγκέφαλο του παιδιού σας στη λειτουργία “Μελετητής”. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάσουν τουλάχιστον ένα βιβλίο πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Όλα τα παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο πριν ξεκινήσουν οι δυσκολίες τού σχολείου. Για ορισμένα παιδιά, οι ασκήσεις της τελευταίας στιγμής μπορούν να αυξήσουν το άγχος, υπενθυμίζοντάς τους τι έχουν ξεχάσει αντί για αυτό που θυμούνται.

Ορίστε χρονοδιαγράμματα

Καθιερώστε τακτικές ρουτίνες, ειδικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά δημοτικού. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο την ώρα ύπνου και αφύπνισης, αλλά και χρονοδιαγράμματα εργασιών, ώρα παιχνιδιού και ώρα παιχνιδιού υπολογιστή/βίντεο. Οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν να επιτρέπονται στα παιδιά μόνο τέσσερις ώρες βιντεοπαιχνιδιών κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας.

Προγραμματίστε μπλοκ μελέτης τα Σαββατοκύριακα πριν από μεγάλες εξετάσεις, ενδιάμεσες και τελικές. Χρησιμοποιήστε θετικές φράσεις, όπως «Μπορείτε να βγείτε έξω αφού τελειώσετε την εργασία σας», αντί «Δεν θα βγείτε έξω μέχρι να τελειώσει αυτό».

Γνωρίστε τους νέους δασκάλους

Προσπαθήστε να βρείτε λίγα λεπτά πριν ή μετά το σχολείο για να συνδεθείτε με τους δασκάλους. Η εξοικείωση του παιδιού σας με το περιβάλλον του θα το βοηθήσει να αποφύγει τον κόμπο στο στομάχι την πρώτη μέρα.

Μαζί μπορείτε να συναντήσετε τη δασκάλα του παιδιού σας, να βρείτε την τάξη του ή να εξερευνήσετε το προαύλιο. Με ένα μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να του ζητήσετε να σας κάνει μια ξενάγηση στο σχολείο.

Προγραμματίστε υγιεινά γεύματα και σνακ

Όσο καλύτερα προγραμματίζετε τα γεύματα στο σπίτι σας, τόσο πιο υγιεινές επιλογές θα κάνετε για τα παιδιά σας. Όταν ετοιμάζετε σνακ και μεσημεριανά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες, ισορροπημένα με φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά είδη, διασφαλίζετε ότι τα παιδιά σας θα έχουν την ενέργεια και το μυαλό για να τα βγάλουν πέρα στις σχολικές τους μέρες.

Οργανώστε τα ρούχα

Δωρίστε ή πετάξτε τα ρούχα που δεν κάνουν πλέον στα παιδιά σας, αλλά θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να οργανώσετε προσεκτικά ό,τι έχει απομείνει.

Από εκεί, αποφασίστε ποια είδη μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο για το σχολείο. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας γονιός είναι να αφιερώνει χρόνο κάθε μέρα προσπαθώντας να βρει ένα ρούχο που να ταιριάζει στο παιδί.

Ρυθμίστε έναν χώρο εργασίας

Βρείτε ένα κεντρικό σημείο για να αποθηκεύσετε οτιδήποτε σχετίζεται με το σχολείο, συμπεριλαμβανομένων των σακιδίων πλάτης, των σχολικών ειδών και ενός ημερολογίου με οικογενειακά προγράμματα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτήν την περιοχή απαλλαγμένη από ακαταστασία και άλλα μη σχολικά αντικείμενα, ώστε να μπορείτε να βρείτε αυτό που χρειάζεστε, όταν το χρειάζεστε.

Ετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν ξεχωρίσει τα ρούχα για την επόμενη ημέρα και να ετοιμάστε το γεύμα τους από το προηγούμενο βράδυ. Τίποτα δεν οδηγεί σε ένα πιο αγχωτικό πρωινό, από τα παιδιά που τρέχουν να βρουν κάτι να φορέσουν ή αγχώνονται επειδή δεν έχετε έτοιμο το φαγητό τους.

Και κάτι ακόμη…

Ρυθμίστε εβδομαδιαίες συναντήσεις για να ελέγξετε τα προγράμματα των παιδιών σας για την επόμενη εβδομάδα. Είναι έξυπνο να ρυθμίστε τα ρολόγια σας 10 λεπτά μπροστά.

Αυτό καθιστά ευκολότερο να είσαι στην ώρα σου. Δημιουργήστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο όπου όλοι μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες και τις δεσμεύσεις όλων. Ρυθμίστε ένα κανονικό ξυπνητήρι κάθε μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της ώρας των εργασιών για το σπίτι.

πηγή: slpress.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response