Επιτραπέζια ελιά: Πώς κινήθηκε η παραγωγή των «Χαλκιδικής» και «Αμφίσσης»

Κοινοποίηση:
olives2.4.2020

Η πορεία που κατέγραψαν οι πράσινες ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς τη φετινή ελαιοκομική σεζόν 2024/25 αλλά και οι εκτιμήσεις για την ηρτημένη εσοδεία των μαύρων ποικιλιών, απασχόλησαν την τηλεδιάσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιων Ελιών (ΔΟΕΠΕΛ).

«Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιτακτικότερη την ανάγκη άρδευσης των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό», επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, μεταφέροντας την διάχυτη ανησυχία, που επικρατεί για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στην μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την άνοιξη του 2025.

Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών («Χαλκιδικής», «Αμφίσσης»/»Κονσερβολιά») είναι εξαιρετική

Να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικότερες Π.Ε. καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την επιτραπέζια ελιά
Με το τέλος της συλλογής η ποσότητα του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Χαλκιδικής» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 185.000 τόνους, ποσότητα, όπως εκτιμάται, ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.

Ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά», που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση δεν ξεπερνά τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες. Οι χαμηλές τιμές αγοράς του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν αργοπορημένα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά», έχοντας ως εναλλακτική λύση να οδηγήσουν τον ελαιόκαρπο αργότερα στην ελαιοποίηση και ενδεχομένως και στην συλλογή μαύρου ελαιόκαρπου για επιτραπέζια χρήση.

Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών («Χαλκιδικής», «Αμφίσσης»/»Κονσερβολιά») είναι εξαιρετική. Οι άνθρωποι του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (ελαιοπαραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς) είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη που είχε η αξιοποίηση του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά».

Όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας «Καλαμών» / «Καλαμάτα» εκτιμάται στους 110.000 τόνους, μια καλή εσοδεία, που όμως αν δεν βρέξει στο άμεσο διάστημα η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση θα είναι σημαντικά μειωμένη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response