Επιτροπή ΟΗΕ: Το Ισραήλ στη Γάζα παραβιάζει την παγκόσμια συνθήκη για τα δικαιώματα των παιδιών

Κοινοποίηση:
A Palestinian child runs on debris from a destroyed house, following an overnight Israeli strike in Beit Lahiya, in northern Gaza strip, Saturday, July 19, 2014. A Gaza health official says the death toll from Israel's 12-day offensive against Hamas militants has topped 300. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Αρμόδια 18μελής Επιτροπή του ΟΗΕ, που παρακολουθεί τη συμμόρφωση των χωρών με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989, κατηγόρησε χθες Πέμπτη το Ισραήλ για σοβαρές παραβιάσεις της παγκόσμιας συνθήκης για τα παιδικά δικαιώματα, επισημαίνοντας το καταστροφικό αντίκτυπο των στρατιωτικών ενεργειών στη Γάζα για τα απιδιά.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία πριν από ένα περίπου χρόνο, από τους οποίους τουλάχιστον 11.355 είναι παιδιά, ενώ χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί.

«Ο εξωφρενικά υψηλός αριθμός θανάτων παιδιών είναι σχεδόν ιστορικά μοναδικός και αποτελεί μια εξαιρετικά μαύρη σελίδα στην ιστορία», δήλωσε στον τύπο ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Μπράγκι Γκούντμπραντσον.

Το Ισραήλ, το οποίο επικύρωσε τη συγκεκριμένη συνθήκη το 1991, σε δήλωση που εστάλη από τη διπλωματική του αποστολή στη Γενεύη κατηγόρησε την Επιτροπή ότι έχει «πολιτικά κατευθυνόμενη ατζέντα».

Σε μια σειρά ακροάσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη στις αρχές Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν ισχύει στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη και δεσμεύτηκε να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σημείωσε ωστόσο ότι η στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα στοχεύει στην εξάλειψη των ηγεμόνων της Χαμάς και όχι αμάχους, όμως ότι οι μαχητές κρύβονται ανάμεσά τους.

Η Χαμάς αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.

Η Επιτροπή επαίνεσε το Ισραήλ για την προσέλευσή του ώστε να υποστηρίξει τις θέσεις του, όμως αναφέρει ότι «λυπάται βαθιά για την επανειλημμένη άρνηση του κράτους του Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις».

Οι γνωμοδοτήσεις του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αφού δεν διαθέτει τα μέσα να επιβάλει τις συστάσεις του, αν και γενικά οι χώρες επιδιώκουν να συμμορφωθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των Τούρκων στα κατεχόμενα και για την τουρκική κατοχή μουγκα.

Leave a Response