Επτά εκατομμύρια παιδιά εκτοπισμένα λόγω του πολέμου στο Σουδάν – Η κρίση που απειλεί το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς

Κοινοποίηση:
In this photo taken Monday, July 25, 2016, a baby is lifted up as people queue for food distribution in a camp for the displaced at the United Nations base in Juba, South Sudan. When South Sudan's president signed a peace deal a year ago to end the country's civil war he added 16 reservations to the agreement, which have now become a map of how it has unraveled. (AP Photo/Justin Lynch)

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στο Σουδάν από τις 15 Απριλίου 2023 έχει φτάσει τα 7 εκατομμύρια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) χθες, Τετάρτη. Η ανησυχητική αυτή αύξηση επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα παιδιά αποτελούν το 52% του συνολικού αριθμού των περίπου 14 εκατομμυρίων Σουδανών που έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας ή έχουν αναγκαστεί να περάσουν τα σύνορα προς γειτονικές χώρες από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στα μέσα Απριλίου. Το Σουδάν, πλέον, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη μετατόπιση παιδιών λόγω σύρραξης.

Η απειλή για τα δικαιώματα και το μέλλον των παιδιών
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Σουδάν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Περίπου 24 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν βασικά δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την επιβίωση, την προστασία, την εκπαίδευση, την υγεία και την ανάπτυξη.

Καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις
Μια επιτροπή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ασχολείται με τα δικαιώματα των παιδιών, απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων που διαπράττονται κατά των παιδιών στο πλαίσιο της σύγκρουσης. Ζητείται να σταματήσει η στρατολόγηση ανηλίκων και η εμπλοκή τους στα πεδία των μαχών, πρακτικές που έχουν οδηγήσει χιλιάδες παιδιά στο θάνατο.

Η επιτροπή εξέφρασε επίσης σοβαρές ανησυχίες για αναφορές που περιλαμβάνουν βιασμούς παιδιών, στέρηση βασικών ειδών ανάγκης και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνουν την παραβίαση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των παιδιών.

Στρατολόγηση ανηλίκων και σεξουαλική βία
Η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει ότι παρατηρείται απότομη αύξηση του αριθμού των παιδιών που σκοτώνονται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, η οποία χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου. Τα παιδιά στο Σουδάν βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η στρατολόγηση ανηλίκων στις ένοπλες ομάδες έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ανθρωπιστική κρίση και ανάγκη για άμεση δράση
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εσωτερικά περίπου 10,9 εκατομμύρια Σουδανούς, διασπείροντάς τους σε 183 περιοχές στις 18 πολιτείες της χώρας. Περίπου 3,1 εκατομμύρια έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες. Η ανάγκη για ανθρωπιστική υποστήριξη είναι άμεση, καθώς 14 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, με 3,7 εκατομμύρια να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 19 εκατομμύρια να παραμένουν εκτός σχολείου.

Μια πρόσφατη έρευνα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έδειξε ότι το 32% των παιδιών στο Σουδάν υποφέρουν από υποσιτισμό, ένα ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τα παγκόσμια επίπεδα έκτακτης ανάγκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Να μην τα έκαναν…; Στην Ελλάδα μισό εκατομμύριο σκοτώνονται κάθε χρόνο. Αναλογικά με τον πληθυσμό πιο πολλούς θανάτους έχουμε εδώ.

Comments are closed.