Εργασία: Το τοπ-10 των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
ergazomenoi-1024x682

Φως στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ρίχνει νέα έρευνα της εταιρείας συμβούλων Reborn. Η έρευνα έγινε παράλληλα στην Κορέα και στη Μεγάλη Βρετανία, εξασφαλίζοντας συγκριτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας από τις τρεις χώρες.

Συνολικά η έρευνα έδωσε το λόγο σε περισσότερους από 800 εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών (<250 άτομα), ισάριθμα κατανεμημένους ανάμεσα στις τρεις αγορές. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες επέλεξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από μια λίστα 30 επιλογών, αξιολογώντας τόσο την συχνότητα όσο και την σημαντικότητά τους.

Οι 10 πιο συχνές προκλήσεις

Στην Ελλάδα, οι 10 πιο συχνές επιλογές προκλήσεων που επέλεξαν οι εργαζόμενοι ήταν οι εξής:

Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά. (72,3%)
Το σκεπτικό των αποφάσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. (67.7%)
Ακούγονται μόνο όσοι είναι πιο εξωστρεφείς. (63.1%)
Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στους μετόχους έναντι των εργαζομένων. (60%)
Λειτουργούμε σαν όλα να είναι επείγοντα. (59.2%)
Δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να πειραματιστούμε με καινοτόμες λύσεις. (56.2%)
Οι ομάδες λειτουργούν σαν κλειστά συστήματα. Δεν υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ομάδων. (54.6%)
Υπάρχει έλλειψη ειλικρίνειας και άμεσης ανατροφοδότησης. (53.8%)
Δίνουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στις υποκειμενικές απόψεις απ’ ό,τι στα αντικειμενικά δεδομένα. (53.1%)
Δίνουμε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα έργα αντί στα μακροπρόθεσμα. (51.9%)

Οι πιο παραγνωρισμένοι όλων οι Έλληνες εργαζόμενοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η επιλογή «Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των εργαζομένων αρκετά συχνά» επιλέχθηκε από το 62% των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος της έρευνας, δηλαδή και στις τρεις αγορές, σχηματίζοντας έτσι την πιο συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Ωστόσο, τα 2/3 των συμμετεχόντων της έρευνας που επέλεξαν αυτή την πρόκληση προέρχονται από την Ελλάδα, εγείροντας ανησυχιες και έντονους προβληματισμούς για το τρόπο που οι εταιρείες διαχειρίζονται το ταλέντο τους στην χώρα μας.

Συγκρίσεις μεταξύ  των χωρών

Οι προκλήσεις των εργαζομένων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η κυρίαρχη επιλογή ήταν η «Έλλειψη αναγνώρισης», σε αντίθεση με τις άλλες δύο αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετεί πρώτη την επιλογή «Λειτουργούμε σαν όλα να είναι επείγοντα» ενώ η Νότια Κορέα την πρόκληση «Δεν είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη της λήψης αποφάσεων», με το κάθε δείγμα να δίνει διαφορετική προτεραιότητα στις υπάρχουσες επιλογές.

Οι νέοι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που προτεραιοποιούν ως πρόκλησεις τα ζητήματα στρατηγικής. Παρότι βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του, το ηλικιακό group 25-34 στο σύνολο του δείγματος επέλεξε ως βασικό προβληματισμό ένα θέμα στρατηγικής που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Συγκεκριμένα, η επιλογή «Οι υποκειμενικές απόψεις προτεραιοποιούνται σε σχέση με τα αντικειμενικά δεδομένα» έρχεται πρώτη στην κλίμακα σημαντικότητας για τους νέους, με δείκτη 3.89/4.

Οι απόψεις των εργαζομένων και της ηγεσίας των εταιρειών αναφορικά με την καινοτομία διαφέρουν. Η έρευνα ανέδειξε ότι η σημαντικότερη πρόκληση στον τομέα της καινοτομίας για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί η «αδυναμία πειραματισμού» ή  «ο φόβος αποτυχίας», όπως συχνά πιστεύουν οι εταιρικές ηγεσίες, αλλά η «αδυναμία υλοποίησης των υφιστάμενων πλάνων» εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς προσεγγίζουν οι εταιρείες την στρατηγική καινοτομίας τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: