Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα μαλακό ρομποτικό «δάχτυλο» με αίσθηση αφής που μπορεί να πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης του σφυγμού του ασθενούς και του ελέγχου για μη φυσιολογικά εξογκώματα στο στήθος.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει τους γιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια φυσικών εξετάσεων που μπορεί να είναι άβολες και επεμβατικές, είπαν οι ερευνητές.
Αν και υπάρχουν ήδη άκαμπτα ρομποτικά δάχτυλα, οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά. Μερικοί έχουν εγείρει πιθανά ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του φόβου ότι τα ρομποτικά δάχτυλα θα μπορούσαν να σπάσουν τα εξογκώματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Για να το ξεπεράσει αυτό, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, ανέπτυξε μια απλή συσκευή που περιέχει πηνία αγώγιμων ινών με δύο μέρη: ένα πηνίο τυλιγμένο σε κάθε θάλαμο αέρα των ενεργοποιητών κάμψης της συσκευής –τα μέρη που της επιτρέπουν να κινείται– και μια υγρή μεταλλική ίνα τοποθετημένη στην άκρη του δακτύλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετρώντας τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος της συσκευής μπορούσαν να παρακολουθήσουν, σε πραγματικό χρόνο, πόσο λυγίζει το δάχτυλο καθώς αγγίζει ένα αντικείμενο και τη δύναμη στο άκρο του.
Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή μπορεί να αντιληφθεί τις ιδιότητες ενός αντικειμένου – πόσο μαλακό ή σταθερό είναι – τόσο αποτελεσματικά όσο και το ανθρώπινο δάχτυλο.
«Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν την ακαμψία διαφορετικών αντικειμένων απλά πιέζοντάς τα με το δάχτυλό τους. Δεδομένου ότι η συσκευή έχει την ικανότητα να αισθάνεται τόσο την παραμόρφωση της κάμψης όσο και τη δύναμη στο άκρο του δακτύλου, μπορεί να ανιχνεύσει ακαμψία παρόμοια με το ανθρώπινο χέρι μας πιέζοντας απλά ένα αντικείμενο» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell Reports Physical Science».
«Βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά του, πιστεύουμε ότι ένα επιδέξιο χέρι που διαθέτει αυτού του είδους τα δάχτυλα μπορεί να λειτουργήσει ως ρομποτικός γιατρός σε ένα μελλοντικό νοσοκομείο. Σε συνδυασμό με τη μηχανική μάθηση, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας» κατέληξαν οι ερευνητές.