Ερευνητές εντόπισαν δεκατρείς πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τις παρουσίασαν σε άρθρο τους στο περιοδικό «Nature Aging».
Οι ερευνητές επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, δεδομένου ότι η εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η άνοια, αυξάνεται με την ηλικία, ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες είναι περιορισμένες.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα πολυτροπικής απεικόνισης του εγκεφάλου από 10.949 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45-82 ετών προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τη συγκέντρωση περίπου 3.000 πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος σχεδόν 5.000 ατόμων, αξιοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν 13 πρωτεΐνες που σχετίζονται έντονα με τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, με κυριότερη την πρωτεΐνη Brevican, η οποία ανήκει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, καθώς και της GDF15 στο αίμα, συνδέθηκαν επίσης με την άνοια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις κινητικές λειτουργίες.
Όπως έχει διαπιστωθεί, οι μεταβολές στις συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να φτάσουν την κορύφωσή τους στα 57, 70 και 78 έτη. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτές οι ηλικίες ενδέχεται να είναι κρίσιμες για πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους εστίασε σε ηλικιωμένα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, επομένως μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τον ρόλο αυτών των πρωτεϊνών σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και εθνοτικές ομάδες.