Με θετικά λόγια αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Ντόναλντ Τραμπ και την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, κάνοντας λόγο για νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι αδιαμφισβήτητη η πρότυπη εταιρική σχέση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε και προανήγγειλε την επανάληψη της τηλεφωνικής διπλωματίας μεταξύ του ιδίου και του Ντόναλντ Τραμπ, όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη προεδρική του θητεία. Επίσης εξήρε τη στάση του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ζήτησε από τον ίδιο τον τερματισμό της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής του από τη Βουδαπέστη στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του. Παρόλο που υπήρξε κατά καιρούς διάσταση απόψεων, είναι αδιαμφισβήτητη η πρότυπη εταιρική σχέση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Αναφερόμενος προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του, λέγοντας ότι «έδωσε πραγματικά έναν μεγάλο αγώνα ενάντια σε πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης μίας απόπειρας δολοφονίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
«Όπως ξέρετε, επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν, η σφαίρα άγγιξε το αυτί του. Τον οδήγησαν σε αστυνομικά τμήματα με χειροπέδες. Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά τα γεγονότα, εκείνος συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία με πολύ δυναμικό τρόπο, αντιστεκόμενος, χωρίς να παραιτείται, χωρίς να κουράζεται. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχει εύκολα κάθε πολιτικός. Ο Τραμπ τα κατάφερε» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και σχολίασε ότι μόνο ο Έλον Μασκ στάθηκε στο πλευρό του: «Αρχικά όλοι έλεγαν ότι η Κάμαλα Χάρις θα κερδίσει με διαφορά αυτές τις εκλογές. Δεν έδιναν πραγματικά καμία πιθανότητα στον Τραμπ. Αλλά, καθώς μπαίναμε στην τελευταία στροφή, η ψαλίδα άρχισε να ανοίγει. Ο Τραμπ πίστεψε και πήρε με επιτυχία το αποτέλεσμα. Μόνο ο Έλον Μασκ ήταν μαζί του σε αυτή την πορεία. Ο Έλον Μασκ δούλεψε χέρι-χέρι μαζί του, στάθηκε στο πλευρό του. Παρ’ όλη την πίεση, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής διαδικασίας, ο Τραμπ, κατά τη γνώμη μου, επέζησε μιας πολύ, πολύ επιτυχημένης δοκιμασίας χωρίς να τα παρατήσει. Τελικά πήρε τις εκλογές».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με μαζί του μετά την εκλογική νίκη του. Τη χαρακτήρισε εγκάρδια και, δίνοντας λεπτομέρειες, είπε ότι έγινε την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν σε οικογενειακό δείπνο, παρουσία του Έλον Μασκ. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία «για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν» και, όπως είπε, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ «εκφράστηκε με καλά λόγια για την Τουρκία στην επόμενη φάση».
Αναφερόμενος στην ουσία των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθύμισε το θέμα των μαχητικών F-35, από το πρόγραμμα των οποίων η χώρα του απεβλήθη κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της αγοράς από τη Ρωσία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. «Στη νέα περίοδο, ας δούμε σε ποια βάση θα βάλουμε αυτά τα θέματα και πώς θα συνεχίσουμε την πορεία μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο άλλο μεγάλο θέμα που σκιάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία σε σχέση με το Κουρδικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τα εξής: «Θα αξιολογήσουμε το ζήτημα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Πώς θα τερματίσουν την υποστήριξή τους προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG. Πιστεύω ότι θα τα βάλουμε αυτά σε μία συγκεκριμένη βάση και με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του προσωπικά, συνομιλώντας και συζητώντας».
Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για την επιθυμία του να αναβιώσει η τηλεφωνική διπλωματία με την αμερικανική ηγεσία, που είχε καθιερωθεί μεταξύ του ιδίου και του Ντόναλντ Τραμπ στην προηγούμενη προεδρική του θητεία. «Εξάλλου την προηγούμενη περίοδο δεν είχαμε καμία δυσκολία στην επικοινωνία με τον κ. Τραμπ. Ήμασταν σε επαφή μέσα σε 24 ώρες και προσπαθούσαμε να έχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε καμία δυσκολία προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή την περίοδο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, ο Ερντογάν ζήτησε από το Ντοναλντ Τραμπ «να τερματίσει τις συγκρούσεις που ξεκινούν από το Ισραήλ», όπως είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «μια καλή αρχή θα ήταν να διακόψει ο κ. Τραμπ τις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στα εδάφη της Παλαιστίνης και τους Λιβάνου».
«Κάθε βήμα υποστήριξης των επεκτατικών φιλοδοξιών του Ισραήλ θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και να διευρύνει το πεδίο σύγκρουσης. Οι χώρες εκτός της περιοχής καλά θα κάνουν να λάβουν υπόψη τους όλους αυτούς τους κινδύνους κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή. Η προεδρία του Τραμπ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις πολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Θα είναι ευεργετικό για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ειρήνης αν όλοι κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Διαφορετικά, η εξάπλωση των συγκρούσεων και η συνέχιση των σφαγών θα κοστίσει σε όλους» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφορικά με το άλλο πολεμικό μέτωπο στον περίγυρο της Τουρκίας, εκείνο της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ της θέσης για τερματισμό των συγκρούσεων, όπως εκφράστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο για την Τουρκία, η οποία όπως τόνισε είναι μία χώρα «που έχει καταφέρει να φέρει και τις δύο πλευρές γύρω από το ίδιο τραπέζι».
Συγκεκριμένα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος: «Οι προσπάθειες ορισμένων δυτικών χωρών, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα επιταχύνουν τη λύση εκεί. Από την πρώτη στιγμή, έχουμε μιλήσει για το δίκαιο της Ουκρανίας και έχουμε ευνοήσει την ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο. Αγνοήσαμε όλες τις υποδείξεις για να γίνουμε μέρος του πολέμου και διατηρήσαμε επαφή και με τις δύο πλευρές. Είδαμε ότι η Δύση δεν συμμερίζεται επαρκώς την πεποίθησή μας πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας. Αν δούμε μια αμερικανική κυβέρνηση επί Τραμπ που θα προσεγγίσει το ζήτημα από τη σκοπιά της λύσης, μπορούμε εύκολα να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Καταλήγοντας, στο κεφάλαιο του πολέμου στην Ουκρανία είπε πως η Τουρκία «έχει καταφέρει να φέρει και τις δύο πλευρές γύρω από το ίδιο τραπέζι. Το έχουμε κάνει αυτό πολλές φορές και μπορούμε να το ξανακάνουμε. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα. Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για την ειρήνη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε νέο ξεκίνημα στη νέα περίοδο και θα οδηγηθούμε σε έναν κόσμο όπου όλες οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι θα τελειώσουν».
ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΛΕΠΑΙ ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΒΛΕΠΑΙ ΙΜΙΑ 1998 ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑΖΕΣ….ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΟΥΣ …..ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΝΤΖΑΜΠΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ