“Η Τουρκία θα έχει λόγο στον σχηματισμό της κυβέρνησης της Αρμενίας, μετά από διαβούλευση με τον Αλίεφ.Ο κόσμος το θεωρεί υπερβολή, που δυστυχώς ήδη γίνεται πραγματικότητα”, αναφέρει Αρμένιος αναλυτής
Ο Ερντογάν γίνεται μεσολαβητής μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας, σύμφωνα με Αρμένιο αναλυτή.
«Το κυβερνών Κόμμα, υπό την ηγεσία του διάσημου (σ.σ. εννοεί τον Πασινιάν), έκλεισε ουσιαστικά τους διαύλους διαλόγου με τη ρωσική ηγεσία. Οι αμοιβαίες προσβολές δεν χωρούν πλέον στη διπλωματική εθιμοτυπία, οι αντίπαλοι μιλούν έτσι» ανέφερε και υποστήριξε, ότι το Ιράν θεωρεί, ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές του με τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία. «Πρόκειται για την εισαγωγή εξωπεριφερειακών δυνάμεων, που είναι εχθροί του Ιράν, στην περιοχή», σημειώνει ο Ντανιελάν.
«Συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο, ο Ερντογάν θα μιλήσει με αυτόν τον άνθρωπο, θα του τηλεφωνήσει, δηλαδή ο Ερντογάν και γίνεται μεσολαβητής μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας, περιφερειακός αστυνομικός.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει λόγο στον σχηματισμό της κυβέρνησης της Αρμενίας, φυσικά, μετά από διαβούλευση με τον Αλίεφ.Ο κόσμος το θεωρεί υπερβολή, που δυστυχώς ήδη γίνεται πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Αρμένιος αναλυτής.
Η αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία έχει ενισχύσει τις περιπολίες στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανησυχία
Η αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία ενημέρωσε για την ενίσχυση των περιπολιών στις πιο ανησυχητικές περιοχές των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
«Περιπολούμε στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μέρα και νύχτα και στην πρώτη γραμμή για να παρακολουθούμε τυχόν στρατιωτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης στρατευμάτων, της κίνησης ή των αψιμαχιών. Η EUMA (Αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία – επιμ.) ενίσχυσε τις περιπολίες στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ανησυχία, προκειμένου να ενημερώσει την ΕΕ για την κατάσταση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία.
Επικοινωνία Πασνιάν με Μακρόν, Σολτς, Ραϊσί, Μπλίνκεν
Ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο Πασινιάν συζήτησε με τους συνομιλητές τα θέματα που σχετίζονται με την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη συσσώρευση στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την αυξανόμενη ένταση στα κρατικά σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
«Ο Πρωθυπουργός Πασινιάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να διεξαγάγει επείγουσες συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν με στόχο τη μείωση των εντάσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κλήση του με τον Μακρόν, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε αργά την Παρασκευή.
Το γραφείο του Πασινιάν δημοσίευσε σχεδόν πανομοιότυπες αναγνώσεις των χωριστών συνομιλιών του με τον Σολτς και τον Ραϊσί. Ανέφερε ότι οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν «τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Δεν ήταν σαφές εάν θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα επαφή με τον Αλίεφ, όπως επιδίωκε ο Πασινιάν.
Επιπρόεσθετα να σημειωθεί, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου, γύρω στις 22:50, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν πυροβόλησαν από πυροβόλα όπλα προς τα αρμενικά φυλάκια μάχης κοντά στο Kutakan (επαρχία Gegharkunik), αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.