Εντονη κακοκαιρία με πολύ κρύο και έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται από το Σάββατο, καθώς έρχεται στην χώρα μας η κακοκαιρία «Ζηνοβία».
Αναλυτικότερα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27/12, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12.
Πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27/12, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κακοκαιρία με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά το τριήμερο Σάββατο 28/12 – Δευτέρα 30/12.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/12 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 30/12.
Ανατολικά και νότια η «Ζηνοβία»
Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» θα εντοπίζεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ύψη βροχής και τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες
Ποια είναι η Ζηνοβία
Η Ζηνοβία (πηγή: wikipedia ) ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους. Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας. Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.