«Για την Κυβέρνηση το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να φέρουμε στο φως. Να ενθαρρύνουμε τα θύματα, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής και υποστήριξής τους, να μιλήσουμε ανοιχτά και να δράσουμε» επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση των Κυβερνητικών Δράσεων για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε τη δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε αστυνομικά τμήματα, όπου «εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα υποδέχεται με τρόπο οργανωμένο τις καταγγελίες και τα θύματα». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τα πιλοτικά γραφεία θα δημιουργηθούν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής ενώ η επιλογή των τμημάτων έγινε με μία σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο πληθυσμός της περιοχής που βρίσκεται το τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών, οι δυνατότητες των Τμημάτων».
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι όπου και έγινε η εκδήλωση, στο συνεδριακό κέντρο ΚΥΒΕ.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι με τις δράσεις που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες «να ανοίξουν τα στόματα, τα θύματα να καταγγείλουν τη βία». Ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η υποστήριξη των θυμάτων αποτελεί καθήκον μας. Δεν θα αφήσουμε τη ντροπή, τον προβληματισμό, αλλά και τον φόβο για περαιτέρω θυματοποίηση να εμποδίσουν τη φωνή των θυμάτων. Θα γίνουμε η φωνή τους, θα ξέρουν πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία ζήτησε να επιδείξουμε όλοι μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκλήματα, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τη νεαρή κοπέλα στην Ηλιούπολη και να στηρίξουμε τα θύματα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον δύσκολο αγώνα των θυμάτων τονίζοντας: «Έχετε φωνή. Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε».
«Η ενδοοικογενειακή βία θα βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος εκεί όπου υπάρχει ανοχή και φόβος. Γι’ αυτό και η εκρίζωσή της δεν βρίσκεται ούτε σε ευχολόγια ούτε σε δηλώσεις συμπάθειας προς τα θύματα. Η απάντηση βρίσκεται σε συγκεκριμένα, ρεαλιστικά μέτρα και δράσεις, τα οποία από τη μία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τη διστακτικότητα όσων δέχονται βία να το καταγγείλουν και από την άλλη θα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας ότι η πολιτεία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να τους παρέχει στήριξη» δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
Και συμπλήρωσε: «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών και δράσεων που, με συντονιστή την ΓΓΔΟΠΙΦ, διατρέχει οριζόντια σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής. Οι προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, στην πράξη, συμπληρώνονται με μία σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η αύξηση της μοριοδότησης των γυναικών-θυμάτων βίας από τον ΟΑΕΔ κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για ανέργους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή η ένταξη των άνεργων θυμάτων βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Τα εργαλεία, λοιπόν, τα έχουμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση του κύκλου της βίας. Όπως δεν υπάρχει άλλωστε ούτε λεπτό για χάσιμο».
Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης καλωσόρισε την ίδρυση του πρώτου πιλοτικού γραφείου της Δυτικής Αττικής στο Περιστέρι και τόνισε ότι ο Δήμος δίνει μεγάλη σημασία στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ομαλής συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών «για την επιστέγαση της καθολικής προσπάθειας εναντίον του αρνητικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις, που λαμβάνει σε βάρος των κακοποιημένων ευάλωτων θυμάτων.
Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων. Για την έξοδο από τον φόβο, για την ανύψωση από τον βυθό του εκφοβισμού». Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ανέπτυξε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Αστυνομία για την ενίσχυση και στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Στη συνέχεια, η Επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Σοφία Κυριάκου παρουσίασε τα βασικά σημεία της πρώτης ετήσιας Έκθεσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία. Ενώ η Διευθύντρια Ιδιαίτερου Γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευγενία Τζώρτζη παρουσίασε τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Ακολούθησε συζήτηση για τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν:
– Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α ́ Θεσσαλονίκης, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης
– Η Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, Β ́ Αντιπρόεδρος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO)
– Ο Γεώργιος Πέτρος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά – Εισαγγελέας ανηλίκων και ενδοοικογενειακής βίας
– Ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Την εκδήλωση παρουσίασαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και η ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου, η οποία μάλιστα προκάλεσε αίσθηση με την πρότασή της να στελεχωθεί πλήρως το Δημοτικό Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Περιστερίου με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, προκειμένου να παρέχεται υποστήριξη στα θύματα.
Στη συνέχεια πρότεινε στον Δήμαρχο Περιστερίου να παρεμβαίνει ο Δήμος και μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα ήθελαν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, τουλάχιστον για έναν χρόνο , να ενισχύονται οι γυναίκες-θύματα, ώστε να ενδυναμωθούν και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Πρόταση την οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόκειται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα.
Επρεπε ΗΔΗ να υπάρχουν