Ετοιμάζουν νέα μέτρα ακόμη και τα Χριστούγεννα – Τι σκέφτεται η Επιτροπή των “Ειδικών”

Κοινοποίηση:
καραντινα μοναστηρακι

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί νέα μέτρα στην κυβέρνηση, ενδεχομένως ακόμη και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, δήλωσε ότι υπάρχουν σενάρια τα οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» των ειδικών.

Μεταξύ αυτών, είναι η αυξημένη ιχνηλάτηση, οι αυξημένοι έλεγχοι για παραβιάσεις των ισχυόντων μέτρων κατά του νέου κορονοϊού, καθώς και οι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι για τη νόσο Covid-19 ανά την ελληνική επικράτεια.
Νέα μέτρα για τους ταξιδιώτες εν όψει Χριστουγέννων

Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Κυριακή οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών από όλες τις χώρες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών για να υπάρχει ασφάλεια για όλους, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο ενόψει Χριστουγέννων. Εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Η νέα ταξιδιωτική οδηγία τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και από τις 6:00 το πρωί, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19 και ενώ εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον.

Οι αεροπορικές οδηγίες της ΥΠΑ για πτήσεις από το εξωτερικό
Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες.

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021 η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.

Επίσης, σε ισχύ είναι έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 οι notams με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού, ενώ παραμένουν και οι περιορισμοί αφίξεων από τις 9 χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι). Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 καθώς και της μετάλλαξης Ομικρον (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Ειδικότερα, οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις από το εξωτερικό που ισχύουν έως 17/12/21 προβλέπουν τα ακόλουθα:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών:

Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι.

  • Τι ισχύει για το PLF

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

«”Όχι” σε οριζόντια νέα μέτρα τα Χριστούγεννα»

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της σημερινής (16/12) ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου, ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη Ομιρκον και συγκεκριμένα εάν αναμένεται να ληφθούν οριζόντια νέα μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα, απάντησε αρνητικά.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί το παραμικρό για οριζόντια νέα μέτρα και κυρώσεις, και επεσήμανε ότι το επιθυμητό είναι ο καθένας από εμάς να βοηθήσει στο όσο το δυνατός αποτελεσματικότερο μπλοκάρισμα αυτού του νέου κύματος.

Υπογράμμισε ότι ο λαός έχει πλέον την απαιτούμενη πείρα για να μπορέσει να αποκόψει σημαντικά την πορεία των κρουσμάτων, και προσέθεσε ότι οι ειδικοί γνώριζαν ότι θα έλθει το κύμα αυτής της παραλλαγής.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι μέτρα για τη μετάλλαξη Ομικρον όπως εκείνα που ξεκίνησε τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη εν ισχύι στην Ελλάδα, εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμπλήρωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η τήρηση των ισχυόντων μέτρων, αλλά και οι πολίτες να σπεύσουν να κάνουν τον εμβόλιο για την Covid-19.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 14 κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον στην πατρίδα μας. Συνολικά, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 17 περιστατικά την παραλλαγής.

Γιορτές υπό τη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον

Μικρή κάμψη, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπως είπε απόψε στην ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται να βοηθούν στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε από την πλευρά της ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Η ίδια χαρακτήρισε ως αργό τον ρυθμό αποκλιμάκωσης και είπε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, όπου συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Όπως τόνισε, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Μιλώντας για τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται». Η Δρ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, σίγουρα μεταδίδεται πολύ εύκολα και σίγουρα ευκολότερα από την Βήτα και Δέλτα.

Θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της μετάλλαξης Ομικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας να γίνουν με σύνεση οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και καλώντας τους γονείς να κάνουν χρήση του self test στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια και των διακοπών, ιδίως πριν επισκεφτούν σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.

Όπως εξήγησε η Δρ. Παπαευαγγέλου, πάνω από το 50% των κρουσμάτων πλέον στη μεγάλη Βρετανία αφορούν τη μετάλλαξη Ομικρον. Η ίδια είπε ότι μέχρι χθες είχαμε 10 κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα μας και προσέθεσε ότι σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τρία. Όμως «είναι πολύ περισσότερα, σίγουρα, απλώς δεν τα γνωρίζουμε» συμπλήρωσε.

Η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται ότι επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έχουν νοσήσει, δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι. Η ίδια εξήγησε ότι η προηγούμενη νόσηση σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προσφέρει ιδιαίτερη προστασία παρότι ακόμη τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Ομικρον είναι πρόωρα.

«Να μην αργούν όλοι όσοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα για το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον μένει να απαντηθεί όπως και το ερώτημα σε ποιο ποσοστό, μας προστατεύει ο εμβολιασμός από τη μετάλλαξη Ομικρον.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι μετά από πλήρη εμβολιασμό υπάρχει η εκτίμηση ότι παρέχεται μια σχετική προστασία όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση αλλά κι αυτό μένει να διευκρινιστεί καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν νοσήσει ανήκουν σε νεότερες ηλικίες.

Μιλώντας για τους εφήβους είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ’ όσο περιμέναμε». Τέλος επανέλαβε ότι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί και είναι ασφαλές για τα παιδιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: