Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ενόψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αρχηγός της Αστυνομίας αλλά υπάρχουν πάλι σκέψεις μην επαναληφθούν οι προ ενός μηνός σκηνές της επετείου του Πολυτεχνείου όπου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και στο τέλος απλά δεν έγινε τίποτα με το ΚΚΕ να θεωρεί ότι “κέρδισε” την μάχη.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
Παράλληλα με την απαγόρευση των συναθροίσεων από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο από τα 12 χρόνια της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι επιτελείς της Κατεχάκη, φοβούνται καταδρομικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και δικαστικούς στόχους, γι’ αυτό και η Αθήνα θα είναι σε στενό κλοιό και οι περιπολίες συνεχείς.
Περίπου 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης, drones, ελικόπτερα και Αίαντες, επιστρατεύονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο από τη δολοφονία Γρηγοροπουλου που θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Επίσης, στο σημείο που βρήκε τραγικό θάνατο ο μαθητής, αλλά και σε άλλα σημεία, όπως Προπύλαια, Κλαυθμώνος, Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, θα απλωθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μη γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες.
Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο που αποκλείει τις εκδηλώσεις και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.
Παράλληλα, ευέλικτες ομάδες αστυνομικών ταχείας επέμβασης θα πραγματοποιούν ελέγχους σε άτομα που κατευθύνονται προς το κέντρο προκειμένου να μην τους αφήνουν να πλησιάσουν εκεί όπου υπάρχουν καλέσματα. Ένα μέτρο που στην περίπτωση του Πολυτεχνείου πριν λίγες ημέρες ήταν αποτελεσματικό.
Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπέρ-μετάδοσης του ιού είναι ορατός.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε σημεία όπου υπάρχουν διαδικτυακά καλέσματα για συγκεντρώσεις. Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.