Ευθύμιος Λέκκας: Το Λος Άντζελες ζει την πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ετών

Κοινοποίηση:
epa11817686 A statue of an angel remains among ruins of a home damaged by the Palisades wildfire in Malibu, California, USA, 10 January 2025.  Multiple wildfires continue to burn across thousands of acres in Southern California, destroying thousands of homes and forcing people to evacuate areas throughout the Los Angeles area. According to the California Governor’s office, more than 7,500 firefighting and emergency personnel are involved in response efforts.  EPA/ALLISON DINNER

Η φωτιά που μαίνεται στο Λος Άντζελες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πυρκαγιά συνιστά μία από τις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές της εποχής μας, με οικονομικές συνέπειες που την καθιστούν τη χειρότερη στην κατηγορία των πυρκαγιών.

 

Ο Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι οι οικονομικές ζημιές από την πυρκαγιά στην Καλιφόρνια ανέρχονται ήδη σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η κατάσταση συγκρίνεται με άλλες μεγάλες καταστροφές του 21ου αιώνα, όπως ο σεισμός 9.1 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξαν τη Φουκοσίμα το 2011, τα οποία είχαν οικονομικές επιπτώσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρομοίως, αναφέρθηκε και στον μεγάλο σεισμό 9.3 Ρίχτερ και το τσουνάμι του 2004 στην Ινδονησία, καθώς και τον τυφώνα Katrina το 2005, όπου οι ζημιές υπολογίζονται γύρω στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε περίπτωση.

Η κατάσταση αυτή δείχνει την κρισιμότητα των φυσικών καταστροφών και τις σοβαρές συνέπειες που αυτές έχουν στις οικονομίες των περιοχών που πλήττονται. Η πυρκαγιά στο Λος Άντζελες δεν είναι απλώς μια περιφερειακή κρίση αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις που αγγίζουν την εθνική και διεθνή οικονομία.

Και ενώ δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι), η εξελισσόμενη πυρκαγιά αποτελεί μια σύνθετη καταστροφή, της οποίας τις επιμέρους διαστάσεις δεν είμαστε ώριμοι έως τώρα να διερευνήσουμε».

Πέρα από την απόδοση ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο για το τι μπορεί να πήγε λάθος σε επίπεδο διαχείρισης, υπάρχουν πιο βασικές παράμετροι, τις οποίες θα πρέπει να κατανοήσουμε εάν θέλουμε να περιορίσουμε την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων», διευκρίνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Αναμφίβολα, διαπιστώνουμε από τα γεγονότα ότι μία μεγάλη αστική πυρκαγιά δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι στις περιοχές σύμπλεξης δασικού και αστικού ιστού (wildland urban interface – WUI), η καύσιμη ύλη κυρίως σε σύγχρονες αστικές περιοχές είναι πολλαπλάσια από αυτήν που εμπεριέχει ένα δάσος.

Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό, ειδικά όταν ενισχύεται από υψηλότατες θερμοκρασίες (εν μέσω χειμώνα) και καταβατικούς (katabatic ή flowing downhill winds) ανέμους εξωπραγματικής ταχύτητας. Πρόκειται για ισχυρούς, ζεστούς ανέμους, γνωστούς και ως devil winds, που φέρουν σκόνη και κατεβαίνουν στις ακτές του Ειρηνικού γύρω από το Los Angeles, και των οποίων τόσο η ένταση, όσο και η συχνότητα εμφάνισης, ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, με πολλές παραμέτρους που δεν είναι ακόμα γνωστές. Η έλλειψη έγκαιρης επέμβασης, δυνάμεων, μέσων και διαθέσιμου νερού αποτελούν σαφώς αδυναμίες του όλου συστήματος, καθώς εάν οι επιχειρησιακές δυνάμεις αποτύχουν να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά κατά την έναρξη της υπό τις συνθήκες αυτές, στη συνέχεια τα πάντα θεωρούνται χαμένα.

Πέραν από την επιφανειακή πολιτική προσέγγιση, εκείνο το οποίο θα πρέπει επειγόντως για κάθε καταστροφή να επιτύχουμε είναι η κατανόηση της εξέλιξης των φυσικών φαινομένων, τα οποία είναι πολύ πιο πολύπλοκα από όσο έως τώρα θεωρούσαμε και επιπρόσθετα πολύ πιο σύνθετα, όταν εμπλέκονται συνοδοί δευτερεύοντες κίνδυνοι στην εξέλιξή τους», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response