Ευλογιά των πιθήκων – Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξηγεί για την εισβολή του ιού στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
monkeypox-eulogia-ton-pithikon-1

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε σε πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα κρούσματα στρεπτόκοκκου που μπορεί να αποβούν θανατηφόρα, καθώς και στην εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, γνωστής και ως «mpox». Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε την ανησυχία για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, ιδίως από άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές που πλήττονται από αυτές τις ασθένειες.

 

«Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. «Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση είναι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο», είπε.

 

Μετά την πανδημία του COVID-19, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι παρατηρήθηκε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η έξαρση συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους υγειονομικούς φορείς, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της νόσου.

«Πρέπει έγκαιρα να πηγαίνουμε στο γιατρό όταν έχουμε πυρετό, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας και ο γιατρός να κάνει την διαφορική διάγνωση και να χρησιμοποιεί πολύ πιο εύκολα το στρεπτ τεστ. Δεν το συνιστώ να το κάνουμε μόνοι οι γονείς γιατί εκεί έχουμε λανθασμένο τρόπο εκτέλεσης και λανθασμένα αποτελέσματα», συμβούλευσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: