Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων της Κορινθίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς μετά από τέσσερις ημέρες η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη τέθηκε σε ύφεση μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατακαίγοντας πάνω από 80.000 στρέμματα.
Η πρώτη αυτή μεγάλη διαχείριση κρίσεων μετά την πανδημία σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και αναπόφευκτα ξυπνούν οι μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 που στοίχισε τη ζωή 102 συνανθρώπων μας.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα στις 13.00 την έδρα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 Δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφτηκε το Αλεποχώρι και το Σχίνο Κορινθίας, προκειμένου να ανακοινώσει άμεσες δράσεις ανακούφισης και ένα ευρύ πλέγμα στήριξης των πληγέντων.
Τα μέτρα αφορούν σε δράσεις: α) κοινωνικής προστασίας, β) στεγαστικής συνδρομής, γ) αποκατάστασης των υποδομών, δ) οικονομικής ενίσχυσης, ε) στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ε) αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η πρώτη ενίσχυση των πυρόπληκτων
Το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τάχιστα στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας, μετά την καταγραφή που θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων. Τα χρήματα αφορούν στην καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων, ύψους 600 ευρώ, καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής, ύψους έως 6.000 ευρώ.
Ταχείες διαδικασίες καταγραφής ζημιών
Ξεκινά σήμερα η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, των περιφερειών και των συναρμόδιων υπουργείων, τόσο για την κοινωνική προστασία, όσο και για τη στεγαστική συνδρομή. Οι διαδικασίες θα είναι ταχείες, βάσει του «μοντέλου» που λειτούργησε από την κακοκαιρία του «Ιανού», στην Καρδίτσα.
Μέτρα ανακούφισης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Άμεσα είναι και τα μέτρα οικονομική στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται: α) επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων, β) αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γ) αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων, δ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, ε) ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.
Όλες οι καμένες εκτάσεις κηρύσσονται αναδασωτέες
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωρά, άμεσα, στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση, είτε μέσω φυσικής αναγέννησης, είτε μέσω τεχνητής αναδάσωσης, καθώς και στη δρομολόγηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή. Δρομολογείται, επίσης, ειδική πολεοδομική μελέτη, με σκοπό να αποτυπωθούν και να οριοθετηθούν τα ρέματα και οι χείμαρροι που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΛΓΑ προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. Ειδική αναφορά έγινε για τη στήριξη και των κτηνοτρόφων, ιδίως για την τροφή των ζώων τους, καθώς όλες οι δράσεις -συμπεριλαμβανομένης της βόσκησης- αναστέλλονται, δεδομένου ότι η περιοχή κρίνεται άμεσα αναδασωτέα.